Objavljene brojne fotografije s Mjeseca u boji

Kineska nacionalna svemirska uprava objavila je prošlog mjeseca javnosti sve fotografije s Mjeseca u boji i visoke rezolucije.

Fotografije su zadnjih par godina snimili lander Chang’e 3 i rover Yutu, koji su se spustili na Mjesec u prosincu 2013., što je bilo prvo spuštanje na zemljin jedini prirodni satelit u 37 godina, još od sovjetske Lune 24 1976. godine.

Chang’e 3 imenovan je po božici mjeseca, a prva dva Chang’e-a bili su lunarni orbiteri.

Fotografije mjeseca

Cilj misije Chang’e 3 bio je demonstracija ključne tehnologije potrebne za mekano slijetanje i spuštanje rovera. Lander je opremljen teleskopima i instrumentima za geološku analizu Mjesečeve površine.

Fotografije mjeseca

Rover Yutu (zec od žada – lik iz kineske mitologije) više nije funkcionalan. Ovo vozilo sa šest kotača, opremljeno serijom raznih uređaja za razna mjerenja imalo je probleme već početkom 2014. godine, ali je nastavilo prikupljati podatke, te slati signale i snimke sve do ožujka 2015.

Fotografije mjeseca

Kina namjerava za dvije godine lansirati misiju Chang’e 4 na tzv. mračnu stranu Mjeseca. To bi trebalo biti prvo slijetanje na stranu koja je uvijek okrenuta od Zemlje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...