Opasnost od zika virusa: Zadarska transfuzija odbila dvoje darivatelja krvi!

Čitav svijet strepi zbog zlokobnog zika virusa, a  dvoje Zadrana iz tog razloga nije moglo donirati svoju krv – boravili su u zemljama u kojima je zabilježena zaraza. Naime, iako virus prenose komarci, moguće se zaraziti i spolnim putem i putem krvi pa su na snazi određene mjere opreza koje se prema naputku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo primjenjuju ne samo u našoj bolnici, već u cijeloj zemlji.  

– Uobičajena anamneza koja se uzima od darivatelja krvi sada je proširena još jednim pitanjem vezanim uz eventualni boravak u nekoj od zemalja u kojoj je zabilježena bilo autohtona transmisija zika virusa ili pak uvezeni slučajevi ovog virusa, pojašnjava dr. Marijana Nadinić za Zadarski list.

Prema naputku HZJZ-a svi dobrovoljni darivatelji stanica i tkiva ljudskog podrijetla, a u što se ubraja i krv, ne smiju biti donori narednih 28 dana, u slučaju da su proveli više od 24 sata na rizičnom području. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, zika virus je zabilježen u velikom broju zemalja i područja (Brazil, Kolumbija, Venezuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinique, Meksiko, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Guadalupa, Saint Martin, Gvajana, Guatemala, Nikaragva, Costa Rica, Dominikanska Republika, Haiti, Puerto Rico, Cape Verde, Djevičanski otoci Sjedinjenih Američkih Država, Kurakao, Fidži, Maldivi, Samoa, Solomonski otoci, Tonga, Nova Kaledonija, Tajland), navodi se na stranici HZJZ-a. Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pojavu bolesti izvanrednim događajem koji može predstavljati rizik po zdravlje ljudi, i to ne samo na navedenim područjima, već i u drugim dijelovima svijeta. Zabrinutost je apsolutno opravdana, budući da se zika virus dovodi u vezu s mikrocefalijom u novorođene djece žena koje su preboljele zarazu za vrijeme trudnoće.    

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...