Popodne nas očekuje najjače jugo dosada u ovoj godini: Na otvorenom moru valovi i do 6 metara!

Jugo će popodne i navečer čak i uz obalu ponegdje imati udare preko 100 km/h, a na dijelu otvorenog mora prognostički modeli ukazuju na mogućnost orkanskih udara do 140 km/h. Olujno jugo uzrokovat će brojne probleme u prometu morem koji će se prema večeri stalno intenzivirati. Iako će visokih valova tijekom dana biti uz obalu i na otocima, pravi “nered” očekuje se na otvorenom moru gdje će u ranu večer visina valova prelaziti 6 metara.

Kiše tijekom nedjelje neće biti puno, jači pljuskovi, ponegdje i grmljavina, očekuju se tek u prvim satima ponedjeljka. Krajem nedjelje moguća je i ciklonalna plima, ali će ona biti izraženija na sjevernom Jadranu nego u Dalmaciji.

DHMZ je, unutar sustava MeteoAlarm, izdao narančasti stupanj upozorenja na cijelom Jadranu, i to zbog olujno juga.

Danas nas očekuje promjenjivo oblačno vrijeme uz povremena kraća sunčana razdoblja. Povremeno će padati kiša, iako značajnijih količina kiše uglavnom neće biti. Kasno navečer novo jače naoblačenje sa zapada, pa će u noći na ponedjeljak biti kiše, a ponegdje i izraženih pljuskova s grmljavinom. Puhat će jako do olujno jugo koje će u drugom dijelu dana na moru mjestimice imati orkanske udare preko 120 km/h. Značajno će se povećati valovitost mora pa su izgledi značajni poremećaji u prometu morem, osobito u drugom dijelu dana. U noći na ponedjeljak i u prvom dijelu ponedjeljka moguća je ciklonalna plima. Nedjelja će biti topla već od jutra, najviše dnevne temperature od 12 do 18°C.

Jugo će puhati i tijekom ponedjeljka i prvog dijela utorka, ali će biti bitno slabije u odnosu na nedjelju. Okretanje vjetra na buru očekuje se u cijeloj Dalmaciji tek u drugom dijelu utorka, piše Dalmacija News.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...