Popularna Paleo dijeta iznimno je opasna za zdravlje!

Paleo dijeta, odnosno prehrana koja nalikuje onoj naših predaka iz starijeg kamenog doba, mogla bi zapravo donijeti više lošeg nego dobrog našem tijelu, pokazalo je najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Nature journal Nutrition and Diabetes.

Prehrana lovca-skupljača koja ne sadrži žitarice, mahunarke, šećer i procesiranu hranu, a temelji se na mesu, ribi, jajima, voću i povrću te orašastim plodovima postala je vrlo popularna posljednjih godina, a mnoge poznate osobe poput Matthewa McConaugheya i Jessice Biel ističu da su njezini pobornici.

Termin ‘paleo dijeta’ popularizirao je profesor Loren Cordain sa sveučilišta u Coloradu koji je 2002. objavio istoimenu knjigu. Paleo dijeta u 2012. godini je proglašena ‘najnovijim prehrambenim trendom’, a u 2013. godini je bila najtraženija vrsta prehrane za mršavljenje na tražilici Google.

Ipak, stručnjaci tvrde da samo osam tjedana na ovoj dijeti može rapidno ubrzati debljanje te potaknuti zdravstvene probleme.

Istraživanje koje su proveli istraživači sa sveučilišta u Melbourneu navelo ih je da objave upozorenje o ovoj dijeti iza koje stoji vrlo malo znanstvenih dokaza.

Vodeći autor studije, profesor Sof Andrikopoulos, kazao je kako želi upozoriti sve ljude koji imaju visok šećer i dijabetes kako je dijeta s malo ugljikohidrata i puno masnoća za njih posebno rizična.

– Ova dijeta postaje sve popularnija, no ne postoje znanstveni dokazi o njezinoj učinkovitosti. Zapravo, ako na ovakvu vrstu dijete stavite neaktivnog pojedinca, velike su šanse da će se on udebljati, upozorio je profesor Andrikopoulos, ujedno i predsjednik Australijskog dijabetičkog društva.

– S ovakvim dijetama morate biti vrlo oprezni, uvijek zatražiti stručne savjete i provjeriti jesu li potkrijepljene dokazima – kazao je.

Istraživači su uzeli dvije skupine pretilih miševa sa simptomima dijabetesa i jednu su grupu stavili na LHCF dijetu. Druga skupina je bila na njihovoj uobičajenoj dijeti.

Nakon osam tjedana, grupa na LCHF dijeti više se udebljala, a intolerancija na glukozu se pogoršala, a razina inzulina porasla.

Grupa na paleo dijeti udebljala se 15 posto vlastite tjelesne težine, a masnoća u tijelu se udvostručila – s dva posto na gotovo četiri.

– Ako gledamo osobu od 100 kg, to je kao da se udeblja 15 kilograma u dva mjeseca, što je ekstremno – kazao je profesor Andrikopoulos.

– Ovakav dobitak na kilaži povisit će krvni tlak, kao i rizik od tjeskobe i depresije, a može uzrokovati probleme s kostima kao i artritis. Za nekog tko je već pretio, ova dijeta bi mogla dodatno povećati razinu šećera u krvi i inzulin te su takve osobe podložnije dijabetesu. U Paleo dijeti govore nam da izbacimo ugljikohidrate i jedemo više masti. Mi smo to učinili i nismo opazili poboljšanje. Naprotiv, svi simptomi su se pogoršali. Zaključak je da nije dobro jesti niti previše masti – objasnio je.

Profesor Andrikopoulos zato mediteransku prehranu preporučuje najbolju za osobe koje imaju visok šećer ili dijabetes.

– Ta dijeta bez rafiniranih šećera sa zdravim uljima i masnoćama iz ribe i ekstra djevičanskog maslinovog ulja, mahunarkama i proteinima potkrijepljena je dokazima – kazao je te ponovio kako je Paleo dijeta postala popularna jer je promoviraju mediji, slavni chefovi i zvijezde, no kako postoji malo dokaza da zaista djeluje, piše Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...