Pošta se u Zadru odnedavno dostavlja električnim biciklima

Zadarski poštari odnedavno su na modernim, ekološki osviještenim vozilima s dva kotača jer legendarne “Tomose” uskoro u potpunosti zamjenjuju električni bicikli – njih 180 koji su nabavljeni još prošle godine u sklopu projekta energetske učinkovitosti.

Električni bicikli koji su koštali 3,7 milijuna kuna (od čega je Fond za zaštitu okoliša pokrio 1,1 milijun) nisu samo izraz brige za okoliš, već su i logičan način uštede goriva. Naime, jedan bicikl uštedi i do 7 tisuća kuna goriva fodišnje, a ukupna ušteda trebala bi iznositi 86,52 %. Smanjenje emisije CO2? Punih 100,31 tona na godinu!

Još niste uvjereni da su bicikli dobra alternativa kultnim žutim Tomosima? Onda bi vas mogla u to uvjeriti informacija kako je FreeDuck 2, kako je ime električnom biciklu Hrvatske pošte, dijelom hrvatski proizvod. Naime, produkt je suradnje tvrtke Ducati Komponenti d.o.o. iz Ludbrega te slovenskog proizvođača bicikala Krpan.

Bicikl postiže maksimalnu brzinu od 25 km/h, a s jednim punjenjem prevali udaljenost od 60 kilometara s nosivošću od 200 kilograma.

U razgovoru za Narodni list, poštar Vitomir Santini, koji se nalazi pred mirovinom, zadovoljan je promjenom u svojemu životu koju mu je donio poslodavac.

Po gradu se ugodnije voziti, manje buke stvara, pogotovo u ovim uskim ulicama po Poluotoku gdje se zvuk jako odbija od zidova. Nekako je i sigurniji za upravljanje od mopeda, malo jest sporiji, ali meni ionako ne treba neka velika brzina, kazao je Vitomir.

Eto, jedina mana je ta da bake i djedovi u našemu gradu vjerojatno neće čuti da im poštar nosi penziju, ali spavalice će sigurno biti zahvalne na tišim poštarima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...