Potvrđeno: Ratovi zvijezda stižu Hrvatsku!

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar potvrdio je u petak Hini informaciju o kojoj se već nekoliko mjeseci nagađa, no službeno ne potvrđuje – novi nastavak planetarno popularne filmske franšize “Ratovi zvijezda” snimat će se od 9. ožujka u Dubrovniku.

Napokon smo prošli tu muku – puknuti, a neprogovoriti. Mjesecima traju pripreme za to snimanje, no zbog disneyevske korporacijsko-političke taktike nisu se mogle davati službene objave, rekao je Hribar.

Osmi nastavak snimat će se u Dubrovniku desetak dana, no Hribar ističe kako je riječ o dosad najvećoj potrošnji, ulaganju od oko pet-šest milijuna dolara, što će biti jedan od najvećijh i naskupljih projekata po danu snimanja.

Nakon tog snimanja Dubrovnik više neće biti samo najljepši grad na svijetu, nego će postati najljepši i u kozmosu, ocijenio je Hribar, izrazivši uvjerenje kako će doprinijeti još većoj reputaciji tog grada kao atraktivne turističke destinacije.

Hribar smatra kako je odluka da se takav projekt snima u Hrvatskoj posljedica dosadašnjih uspješnih suradnji u okviru sustava poticaja, na čelu s “Igrama prijestolja”, koje su Hrvatskoj donijele skoro sto milijuna kuna, reputaciju i niz važnih poslova.

Podsjetivši da je s dosadašnjim poticajima generiran prihod od oko 330 kuna, Hribar kaže kako je riječ o industriji koja unosi u proračun više nego što se za nju izdvaja.

Imamo osjećaj da smo korisni građani i bavimo se djelatnošću koja ne troši, nego proizvodi. Kažu da u najtežoj krizi grobari i pekari ne mogu propasti, čini se da je filmska industrija treća takva djelatnost, dodao je.

Po njegovim riječima, važno je što se Hrvatska jako dobro postavila na sceni filmskih poticaja, pruživši vrhunsku uslugu, atraktivne lokacije i, kada je riječ o tom području, tečnu i hitru administraciju.

Hribar očekuje da će novom ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću snimanje “Ratova zvijezda” u Hrvatskoj biti s jedne strane prilika, a s druge i obaveza, s obzirom na osiguravanje proračunskih sredstava. Ministar će se morati dosta angažirati oko toga jer je javna uprava zbog izbora već pet mjeseci u ‘state modeu’, ustvrdio je.

To je prilika da se bavimo sadašnjim problemima i izađemo iz rata 1945. i preselimo se u zvjezdane ratove, zaključio je Hribar.

Ravnatelj HAVC-a upravo je na festivalu u Berlinu gdje će hrvatsku kinematografiju predstaviti, među ostalim, film “S one strane” Zrinka Ogreste i Tihana Lazović kao nova glumačka nada u programu European Shooting Stars. Ondje su i mnogi domaći profesionalci, a sve o hrvatskom filmu moći će se saznati u okviru sajma audiovizualne industrije.

Svi žele na Ogrestinu premijeru, Lazović je zvijezda, sa svih strana imamo puno podrške, ali i malo prijateljske zavisti, napomenuo je Hribar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...