Predavanje “Zadarski nadbiskup Minuccio Minucci (1596-1604), vrijeme i djelovanje”

Državni arhiv u Zadru u suradnji s Društvom za povjesnicu Zadarske nadbiskupije – Zmajević priređuje javno predavanje u ponedjeljak, 29. veljače u 18 sati, u Čitaonici DAZD-a, profesora dr. sc. Josipa Vrandečića s Odsjeka za povijest  Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, na temu “Zadarski nadbiskup Minuccio Minucci (1596-1604), vrijeme i djelovanje”.

Rođen je u Serravalleu u Venetu 1551. godine. Nećak zadarskog nadbiskupa Andrije de Minuccija (1562.-72.). Nakon studija u Padovi djelovao je kao tajnik papinskog nuncija u Njemačkoj te je upoznao prilike u Carstvu.

Djelovao je kao posrednik između pape Grgura XIII. i španjolskoj kralja Filipa II. u ratu za Köeln kako bi se grad sačuvao za Katoličku vjeru.

Nakon uspješne misije postao je glavni tajnik na dvoru Wittelsbacha u Münchenu, koji su ga zatim poslali u Rim kao njihovog ambasadora. Tamo ga je papa Inocent IX. imenovao državnim tajnikom zaduženim za Njemačku i Istočnu Europu. Na toj se državnoj dužnosti angažirao u Dugom ratu (1593.-1606.) protiv Osmanlija, a osobito oko oslobođenja Klisa. Nastojao je rješiti habsburške razmirice  s Venecijom, prije svega pitanje uskoka, kako bi Republiku pridobio za ulazak u rat, u čemu nije uspio. Godine 1596. imenovan je zadarskim nadbiskupom. Po dolasku u njegovu dijacezu radio je na provođenju načela Tridentskog koncila, u čemu je došao u sukob s lokalnim vlastima i benediktincima samostana sv. Krševana. Zbog bolesti, 1603. trajno je napustio svoju nadbiskupiju otišavši u crkvenu diplomatsku misiju u Njemačkoj, gdje je početkom 1604. godine preminuo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...