Od prirodnih ljepota do biznisa

Ravnatelj Vranskog jezera Katičin u intervjuu: “Ove sezone očekujemo veći broj gostiju”

Agencija ZARAPIX
Tamni način

Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin obavio je zanimljiv, informativan i podugačak intervju s Bedrudinom Gušićem, vlasnikom Bedrudingusic WordPress stranice. Intervju pršti informacijama, prije svega onima o prirodnim znamenitostima Parka prirode te njegovim turističkim potencijalima koji nisu vezani samo uz predivan okoliš, već i uz povijesno-kulturne znamenitosti.

Ono što nas, koji smo kako-tako upoznati s Vranskim jezerom, više zanima od prirode su, naravno, novci i poslovanje Parka prirode, a u intervjuu s Katičinom doznalo se sljedeće.

U prethodnoj godini smo zabilježili 12 482 posjetitelja, a točan broj stranih posjetitelja nemamo. Naši posjetitelji su domaći turisti iz Hrvatske. Broj posjetitelja nam oscilira iz godine u godinu, ali zbog projekata koji su u realizaciji i veće medijske eksponiranosti očekujemo ove sezone veći broj gostiju. Osim toga se nadamo da će nam pomoći  i rast turističke potražnje u Hrvatskoj i nedavno osvojena titula Zadra kao najbolje turističke destinacije u Europi, kazao je ravnatelj Vranskog jezera.

Što se projekata tiče, Katičin se nije stidio priznati kako se pod njegovim vodstvom Vransko jezero upustilo u brojne projekte od kojih su neki gotovo, a neke treba tek privesti kraju. Po pitanju svega u što se Park prirode upustio bio je itekako rječit.

– U ovoj godini je u tijeku realizacija projekta kružne posjetiteljske infrastrukture, u sklopu kojeg gradimo drvenu poučnu stazu odnosno saniramo postojeću stazu drvenog pješačkog puta. Završeni su i radovi na izgradnji pontonskog pristaništa za prihvat brodova na području Bašinke te nastojimo kompletirati dozvole i započeti uređenje lučice Crkvine.

Također je u toku uređenje i opremanje vanjskog sustava signalizacije te popratnih sadržaja. Pokrenuli smo i projekt pod nazivom “Oživi, održi otok. Oćemo li?!” u okviru kojega s partnerima organiziramo obnovu maslinika, stabala, putova i suhozida te radionice na temu pravilnog odvajanja otpada.

Proveli smo natječaj za nabavku turističkog električnog broda s 56 mjesta, elektrificiranje Prosike i Crkvine, pogurati dokumentaciju za izgradnju brane, zapornice s ribljom stazom na kanalu Prosika u suradnji s Hrvatskim vodama te izgradnju prezentacijskog centra PP Vransko jezero i NP Kornati u Betini.

Namjera nam je kupiti, u privatizaciji izgubljeni, glavni posjed na Crkvinama, urediti još niz pješačkih staza, spojiti krug biciklističke staze oko jezera za koji fali još pet kilometara, a za što smo lani izradili svu tehničku dokumentaciju.

Želja nam je instalirati solarne panele na vidikovcu Kamenjak i lučici Prosika…., kazao je Katičin.

Čitavi intervju možete pročitati ovdje.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar