Ravnatelj Vranskog jezera Katičin u intervjuu: “Ove sezone očekujemo veći broj gostiju”

Ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin obavio je zanimljiv, informativan i podugačak intervju s Bedrudinom Gušićem, vlasnikom Bedrudingusic WordPress stranice. Intervju pršti informacijama, prije svega onima o prirodnim znamenitostima Parka prirode te njegovim turističkim potencijalima koji nisu vezani samo uz predivan okoliš, već i uz povijesno-kulturne znamenitosti.

Ono što nas, koji smo kako-tako upoznati s Vranskim jezerom, više zanima od prirode su, naravno, novci i poslovanje Parka prirode, a u intervjuu s Katičinom doznalo se sljedeće.

U prethodnoj godini smo zabilježili 12 482 posjetitelja, a točan broj stranih posjetitelja nemamo. Naši posjetitelji su domaći turisti iz Hrvatske. Broj posjetitelja nam oscilira iz godine u godinu, ali zbog projekata koji su u realizaciji i veće medijske eksponiranosti očekujemo ove sezone veći broj gostiju. Osim toga se nadamo da će nam pomoći  i rast turističke potražnje u Hrvatskoj i nedavno osvojena titula Zadra kao najbolje turističke destinacije u Europi, kazao je ravnatelj Vranskog jezera.

Što se projekata tiče, Katičin se nije stidio priznati kako se pod njegovim vodstvom Vransko jezero upustilo u brojne projekte od kojih su neki gotovo, a neke treba tek privesti kraju. Po pitanju svega u što se Park prirode upustio bio je itekako rječit.

– U ovoj godini je u tijeku realizacija projekta kružne posjetiteljske infrastrukture, u sklopu kojeg gradimo drvenu poučnu stazu odnosno saniramo postojeću stazu drvenog pješačkog puta. Završeni su i radovi na izgradnji pontonskog pristaništa za prihvat brodova na području Bašinke te nastojimo kompletirati dozvole i započeti uređenje lučice Crkvine.

Također je u toku uređenje i opremanje vanjskog sustava signalizacije te popratnih sadržaja. Pokrenuli smo i projekt pod nazivom “Oživi, održi otok. Oćemo li?!” u okviru kojega s partnerima organiziramo obnovu maslinika, stabala, putova i suhozida te radionice na temu pravilnog odvajanja otpada.

Proveli smo natječaj za nabavku turističkog električnog broda s 56 mjesta, elektrificiranje Prosike i Crkvine, pogurati dokumentaciju za izgradnju brane, zapornice s ribljom stazom na kanalu Prosika u suradnji s Hrvatskim vodama te izgradnju prezentacijskog centra PP Vransko jezero i NP Kornati u Betini.

Namjera nam je kupiti, u privatizaciji izgubljeni, glavni posjed na Crkvinama, urediti još niz pješačkih staza, spojiti krug biciklističke staze oko jezera za koji fali još pet kilometara, a za što smo lani izradili svu tehničku dokumentaciju.

Želja nam je instalirati solarne panele na vidikovcu Kamenjak i lučici Prosika…., kazao je Katičin.

Čitavi intervju možete pročitati ovdje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...