Sastanak ministara turizma i graditeljstva: Ne odustaje se od energetskih certifikata za privatne iznajmljivače!

Danas je održan sastanak ministara Lovre Kuščevića, graditeljstvo i prostorno uređenje, i Antona Klimana, turizam, na temu obveze pribavljanja energetskog certifikata za iznajmljivače u turizmu.

Na žalost onih o kojima se raspravljalo, ukidanja obveze posjedovanja energetskog certifikata za privatne iznajmljivače neće biti, a izlika je – briga o zaštiti okoliša, floskula koje se, izgleda, drže i novi ministri.

Izgleda da i Kliman i Kuščević vjeruju kako će posjedovanje komada papira spasiti planet, ali nijedan od njih se nije usudio objasniti kako. Najvjerojatnije na taj način da će turisti, iz neznanja, izbjegavati one apartmane kojima je energetski certifikat “u crvenome”, iako to za njih ništa ne znači, budući da režije u pravilu plaćaju vlasnici apartmana.

Zaključak je pao kako je uvođenje energetskih certifikata jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, te da su ta pitanja od zajedničkog interesa. Ministara i Vlade, je li, ne od zajedničkog interesa iznajmljivača.

Ipak, da radnici u turizmu još danas ne uzmu vile i baklje, odnosno da dopuste vlastito uništenje, Ministarstva su najavila zajedničko poticanje, citiramo, “privatnih iznajmljivača da se što kvalitetnije pripreme za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti u zgradarstvu”. U prevedenome, ministri vjerojatno ne misle prstom mrdnut po tom pitanju, već samo ukazuju na to da su energetski standardi za iznajmljivače sada briga iznajmljivača samih – snađi se druže!

Stručne službe jednog i drugog Ministarstva u najkraćem će roku iznaći rješenje kojim se neće dovoditi u pitanje poštivanja Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada, a da se u isto vrijeme ne ugroze interesi privatnih iznajmljivača, piše još u dopisu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja uz sitnu porukicu “Molimo da prije printanja ove e-pošte razmislite o Vašoj odgovornosti prema okolišu”. Slatko.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...