Sindrom slomljenog srca stvarno postoji i ima dosta loš utjecaj na srce

Upravo je prošlo Valentinovo pa su neki više ili manje zadovoljni. Nadamo se da nije bilo puno slomljenih srdaca. Naime, liječnici kažu da slomljeno srce može učiniti naše srce bolesnim.

Sindrom slomljenog srca ili stresom inducirana kardiomiopatija je stvarno stanje koje se može javiti zbog ekstremnog emocionalnog stresa. Problem može nastati i ako je srce potpuno zdravo.

Srce reagira na hormone stresa poput adrenalina, epinefrina i kortizola. Ako ih je previše u kratkom vremenskom periodu, srce može oslabiti jer je prestimulirano zbog teškog emocionalnog stanja.

Sindrom češći kod žena

Simptomi slomljenog srca izgledaju poput onih koje uzrokuju kardiovaskularni problemi. Govori se o boli u prsima, kratkoći daha i palpacijama što može dovesti do zastoja rada srca i čak do smrti.

Sindrom slomljenog srca puno je češći kod žena nego kod muškaraca. Nitko sa sigurnošću ne zna zbog čega ali se misli da se radi o hormonalnim razlikama i ženski organizam općenito jače reagira na stres.

Na žalost, ne mogu se predvidjeti prepreke u životu. Jedino što možete pokušati učiniti je, kontrolirati reakcije u teškim trenucima. Stručnjaci savjetuju zdrav način života sa puno vježbanja, voća i povrća, te okruženost bliskim ljudima koji mogu pomoći u trenucima straha i žalovanja. Sindrom slomljenog srca nam pokazuje da su emocije povezane sa srcem i njihovo kontroliranje je jedini način da se zaštitimo, piše Telegram.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...