Što će biti jeftinije?

Golem pad cijena sirove nafte, koja je prije samo godinu i pol dana vrijedila tri puta više nego danas, izazvao je velike promjene, piše Večernji list.

Promjene su i puno “opipljivije” za prosječnog stanovnika Zapada, među ostalim, i za građane Hrvatske, i to mahom nabolje. Cijeli niz proizvoda i usluga pojeftinio je zbog smanjene cijene sirove nafte na svjetskom tržištu. Evo što bi nam trebalo biti dostupnije:

Jeftinija benzinska i dizelska goriva

Već sada cijena goriva na crpkama u Hrvatskoj tridesetak je posto niža nego prije dvije godine, čime je znatno pojeftinilo korištenje osobnih automobila.

Veća potražnja za nekretninama u Hrvatskoj

S jeftinijom mogućnošću dolaska u Hrvatsku očekuje se da će sve više Austrijanaca, Nijemaca, Nizozemaca… početi kupovati vikendice na hrvatskoj obali.

Niže cijene transporta

Velike kompanije koje organiziraju prijevoz pošiljaka poput FedEx-a ili UPS-a već su najavile moguće pojeftinjenje svojih usluga zbog cijene energenata.

Zabava i izlasci

Zbog niske cijene poljoprivrednih proizvoda past će i cijene u restoranima, ali i cijena vina, piva, sokova… Očekuje se i porast potražnje ugostiteljskih usluga.

Narudžbe za brodogradilišta

Kupci se lakše odlučuju i na kupnju manjih ili srednje velikih brodica, pa je realno očekivati da će mala hrvatska brodogradilišta dobiti dodatne narudžbe

Povoljnija putovanja u inozemstvo

Jeftinijim gorivom niskobudžetne aviokompanije dobivaju mogućnost proširenja ponude te zrakoplovne karte postaju još pristupačnije.

Poljoprivredni proizvodi

Zbog niske cijene pogonskog goriva za traktore ili grijače u plastenicima i na farmama te niske cijene umjetnih gnojiva pojeftinit će niz poljoprivrednih proizvoda.

Povećana prodaja vozila i kamiona

Rast će i prodaja automobila u salonima. Očekuje se da će i Hrvati više kupovati nove automobile umjesto polovnih. Rast će i prodaja teretnih vozila.

Bankarske usluge i krediti

Uz opći pad cijena i moguće povećanje štednje, očekuje se kako bi i banke trebale sniziti kamate i olakšati kreditna opterećenja dužnicima i korisnicima kredita.

Veći raspoloživi prihod

Smanjenjem troškova goriva, prehrane, eventualnih izdataka za bankarske troškove povećava se raspoloživi prihod prosječnog zaposlenog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...