Stravične slike upozorenja na kutijama cigareta Nova pakiranja pojavit će se 20. svibnja

Prve kutije cigareta sa šokantnim fotografijama posljedica pušenja i upozorenjima o štetnosti duhana na hrvatskom bi tržištu trebale osvanuti već od 20. svibnja. Tada istječe zadnji rok državama članicama za prilagodbu novoj EU Direktivi o duhanskim proizvodima, na kojima kombinirana zdravstvena upozorenja na svim kutijicama proizvedenim nakon toga datuma moraju zauzimati 65% površine, dok je krajnji rok za “čišćenje” tržišta od “starih” kutijica bez stravičnih slika 20. svibnja 2017.

Puše prije 18. godine

Procjene EK govore kako uporaba duhana svake godine u EU prouzroči oko 700 tisuća smrtnih slučajeva koji se mogu izbjeći. Čak 70% pušača počinje pušiti prije navršene 18. godine života, 94% njih prije 25. Puno je i novih pravila koja predviđaju i ukidanje tzv. slim pakiranja cigareta i dodatnih aroma. Iako se očekivalo kako će Hrvatska svoj zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda donijeti u hitnoj proceduri prošle jeseni, nakon javne rasprave održane u kolovozu sve je utihnulo. Zakon je stopiran, a iz Ministarstva zdravlja poručili su kako se u ovome trenutku čeka odluka ministra vezana uz njegov konačni tekst.

Iz Hrvatske udruge poslodavaca tvrde kako je vremena sve manje. Direktorica granskih udruga Sanja Smoljak Katić kaže kako su iz HUP-a još tijekom konzultacija upozoravali na kompleksnost i važnost brzog donošenja zakona. Znatno izmijenjena pravila u dijelu proizvodnje, predstavljanja i prodaje duhanskih proizvoda zahtijevaju i značajne promjene u tehnološkom, proceduralnom i administrativnom smislu za domaće tržište. Samo tiskanje novih kutija s fotografijama zahtijeva ulaganja u potpuno novu tehnologiju, a dok u HUP-u čekaju finalnu verziju zakona, podsjećaju na standardnu hrvatsku boljku pravovremenog donošenja propisa i informiranja poslovne zajednice o novim pravilima za čiju primjenu duhanci, sve je izglednije, neće imati puno vremena.

Osim teksta i slika u tri seta sa po 14 šokantnih slika – od kojih neke ekskluzivno donosimo, a izmjenjivat će se na 65% stražnjeg i prednjeg dijela kutije cigareta – i na 50% bočnih strana pakiranja nalazit će se zdravstvena upozorenja poput “pušenje ubija – prestani sada”, “duhanski dim sadržava više od 70 tvari koje uzrokuju rak”…, što će zamijeniti trenutačni natpis s razinama katrana, nikotina i ugljikova monoksida (TNCO). “Slim” punjenja, na kojima zbog dimenzija nije moguće poštovati veličinu propisanih upozorenja, a ciljna su im skupina uglavnom mlade žene, vjerojatno će “narasti”. Kutijice ne smiju imati manje od 20 cigareta, sličiti na hranu ili kozmetički proizvod. Na njima neće biti dopušteni promotivna ili obmanjujuća obilježja koji uključuju, primjerice, upućivanja na društvene prednosti, okus, dodane arome, posebne ponude ili sugestije da je određeni proizvod manje štetan u odnosu na druge.

Slična pravila od 65% površine primjenjuju se i na pakiranja duhana za motanje, koje će morati sadržavati najmanje 30 grama duhana. Proizvodi s karakterističnom aromom koji na razini cijele EU drže više od 3% tržišta, poput mentol cigareta, dobivaju prijelazni rok od četiri godine prije nego odu u povijest, do 20. svibnja 2020. Prijedlogom novog zakona o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda prvi puta se definira i eletronička cigareta. Iako EU Direktiva ne preporuča zabranu e-cigareta na javnim mjestima, neke ih države vide kao pozitivniji način “pušenja” – prijedlog je da se zabrane u prostoru u kojem pušenje nije dozvoljeno kao i zabrana reklamiranja.

Dodatno pooštravanje

Iz Philipa Morrisa Zagreb kazali su kako propisane mjere Direktive imaju širok i kompleksan utjecaj na poslovanje i dodatno pooštravaju već rigorozni zakonodavni okvir koji regulira duhanske proizvode u Hrvatskoj.

– Pritom treba imati na umu da Hrvatska ima rubni geografski položaj unutar EU te je nužno pozorno promatrati sveobuhvatne efekte te promjene – poručili su.

U British American Tobaccou (BAT), koji je nedavno preuzeo Adrisov TDR, kažu kako im je trenutačno glavna briga vrijeme koje će imati za usklađivanje procesa proizvodnje u Kanfanaru, pakiranja i formata kutija, za što su im potrebna i znatna ulaganja.

– Očekujemo da će biti potrebno izmijeniti dijelove strojeva i da ćemo za to trebati dosta vremena, no možemo krenuti tek kada budemo znali konačan tekst spomenute regulative – rekli su u BAT-u. Uznemirujuća slikovna upozorenja u brojnim članicama EU nisu novost. Velika Britanija, Belgija, Danska, Francuska, Mađarska, Španjolska… već ih imaju, ali na 30-ak posto kutije. Dosadašnja istraživanja pokazuju kako u EU pada broj pušača, no nema dokaza jesu li uspješnije zemlje s tekstualnim ili slikovnim porukama o štetnosti pušenja, piše Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...