Sutra presuda Paravinji; i dalje tvrdi da je sve namješteno!

Na Županijskom sudu u Splitu završnim rječima odvjetnika završen je postupak protivDragana Paravinje te se u utorak u 12 sati očekuje izricanje presude. Riječ je o trećem, ponovljenom suđenju protiv njega, a tereti ga se za ubojstvo i pokušaj silovanja tada maloljetne Drnišanke Antonije Bilić (17) . Paravinja je da današnjem ročištu samo kazao kako su mu dokazi podmetnuti te da nije kriv.

– Županijsko državno odvjetništvo ostalo je kod optužnice u cijelosti. Očekujemo da kvalifikacija ostane ista, odnosno da ga se osudi za teško ubojstvo. Oštećeni su zadovoljni kako je provedena ova glavna rasprava no ovdje se opet pokazala točnom moja teza da je Vrhovni sud potpuno nepotrebno ukidao ranije presude Županijskog suda u Šibeniku s obzirom da u trećem postupku ništa novo činjenično niti je predloženo niti je utvrđeno. Ako su smatrali da treba izmjeniti pravnu kvalifikaciju mogli su to učiniti i bez ovog mučenja i nanošenja iznimne boli obitelji održavanjem nove rasprave, kazao je odvjetnik obitelji Bilić, Vinko Ljubičić dodajući kako obitelj neće doći na izricanje presude jer im je ovaj postupak iznimno težak.

Odvjetnik: Paravinja se može na Ustavni sud i Sud za ljudska prava

Željko Gulišija, odvjetnik koji je Paravinji dodjeljen po službenoj dužnosti, u završnoj riječi oslonio se na ono što je Vrhovni sud obrazlagao kada je dva puta vratio postupak na početak.

– Ono što je meni glavno jest o kojoj pravnoj kvalifikaciji se radi, o teškom ubojstvu ili ubojstvu. Paravinja je dao kratku obranu rekavši kako su mu dokazi podmetnuti, kazao je Guliija koji je na pitanje što očekuje sutra rekao: ‘Ništa, baš ništa.’

– Paravinja nakon ovoga može uputiti tužbu Ustavnom sudu, nakon čega može i na Sud za ljudska prava u Strasbourgu, ali kako će on dalje raditi nije moja stvar već njegova. Ja sam svoj posao odradio korektno, i moj dio posla završava s Vrhovnim sudom, kazao je Gulišija.

Već ga dva puta osudili na 40 godina zatvora

Podsjetimo, Paravinja je na Županijskom sudu u Šibeniku u oba postupka dobio 40 godina zatvora no Vrhovni sud je proces vraćao na početak kako bi se točno utvrdilo je li Paravinja ubio Antoniju Bilić pokušavajući je silovati ili ju je ubio kako bi prikrio pokušaj silovanja.

Tijekom suđenja u Splitu Paravinja je tražio i izuzeće sudaca, što mu je odbijeno, a najavio je kako će se žaliti Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...