Svemirska luka kraj naše županije lansirat će satelite za Facebook i Google

U priči o svemirskoj luci u Udbini, iz koje bi trebali biti lansirani mini sateliti za Google i Facebook, uz Švicarce su u igri i Kinezi. Iako je švicarska tvrtka Swiss Space Systems (S3) trebala potkraj prošle godine, nakon što je dobila zeleno svjetlo Ministarstva obrane, obaviti mjerenja potrebna za predaju zahtjeva za koncesiju na vojni aerodrom u Udbini, mjerenja još nisu napravljena jer je u kompaniji došlo je do vlasničkog preslagivanja.

Prema neslužbenim informacijama, povukao se jedan od glavnih dioničara. O kome je riječ, nije poznato. No, Švicarci su nakon toga objavili da su našli novog strateškog partnera – kinesku korporaciju Joint Rui Kang Group (Recon). Prema informacijama na internetskim stranicama Recona, riječ je o poslovnom sustavu koji upravlja s 22 brenda u visokoj tehnologiji, poljoprivredi, logistici, transportu i građevinarstvu. Recon navodno ima imovinu vrijednu više od 13,5 milijardi eura.

Recon i S3 planiraju suradnju u lansiranju satelita, svemirskim putovanjima, svemirskim geografskim informacijskim sistemima, prikupljanju big date i drugim poslovima vezanim za male satelite, kao i razmjenu timova i stručnjaka između Švicarske, Hrvatske i Kine, objavio je S3.

Recon je potom obznanio da planira suradnjom sa S3 razviti nova tržišta u Aziji te proizvode u satelitskoj industriji. Kinezi su S3 opisali kao kompaniju koja razvija tehnologiju za povoljne letove u svemir. Navode da se tehnologija testira i da bi u funkciji trebala biti 2017. Pritom se i kineska korporacija pozvala na razmjenu znanja na relaciji Švicarska-Hrvatska-Kina.

Ostatak članka pročitajte na Poslovnom Dnevniku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...