Sveučilištu poklonjen “Darko” – uređaj za digitaliziranje prastarih tekstova

Kada je Tomislav Karamarko najavljivao digitalizaciju – nije lagao! Zadarsko sveučilište dobilo je na višegodišnju posudbu od Sveučilišta u Grazu vrijedan konzervatoriski uređaj za digitalizaciju pomoću kojega će stari glagoljaški tekstovi sa zadarskog područja napokon biti dostupni široj javnosti.

Pomoću njega će se digitalizirati rukopisi stari nekoliko stoljeća, a od našeg Odjela za informacijske znanosti već je dobio i nadimak – Darko! Tom sofisticiranom skeneru to je novo ime, budući da ga je Sveučilište dobilo na poklon jer bi ga teško moglo samo nabaviti. Naime, njegova vrijednost je, kažu, neprocjenjiva.

Digitalizirat će se prije svega preko 430 glagoljaških kodeksa u arhivi Zadarske nadbiskupije koji kriju još nedovoljno istraženu građu zanimljivu širem znanstvenom svijetu.

Prijenosni uređaj za digitalizaciju izum je konzervatora s Vestigie, uglednog austrijskog Instituta za istraživanje rukopisa, a specijaliziran je za osobito krhku, staru i rijetku građu s kojom se ne može postupati “agresivno”, kazala je Marijana Tomić, voditeljica projekta s Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Vestigia je inače institut specijaliziran za nelatinične rukopise pa će i njima itekako u prilog ići istraživanje zadarskih glagoljaških rukopisa.

Državni arhiv u Zadru i Arhiv Zadarske nadbiskupije, odnosno zbirka o kojoj brigu vodi don Pavao Kero, su se pokazali kao izvrsni partneri s kojima, evo, ćemo dalje surađivati digitalizirajući i istražujući vrlo vrijedan glagoljički korpus, kazala je Tomić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...