U Domu županije održana promocija monografije “Gromova”

Jučer je u Velikoj vijećnici Doma Županije održana promocija knjige, odnosno monografije 2. gardijske brigade Gromovi čije je izdavanje realizirano upravo kroz djelovanje Udruge proizašle iz spomenute brigade.

Predstavljanju knjige prisustvovali su svi ravnatelji osnovnih škola iz županije koji su s promocije otišli s vrijednim poklonom – po jednim primjerkom knjige za svoju školsku knjižnicu radi kojih im je župan Stipe Zrilić poslao posebno upozorenje. Naime, naglasio je da sada imaju zadatak osigurati da njihovi primjerci knjiga ne skupljaju prašinu, već da ih pročita što veći broj mladih ljudi.

Zrilić se također zahvalio Gromovima na očuvanju i širenju istine o Domovinskom ratu, naglasivši kako je šutnja pogrešna i da se treba govoriti istinu iz srca, jer onaj tko povijest ne pamti, nema budućnosti.

Ivan Krupec, predsjednik Udruge Gromova, zauzvrat se nije propustio zahvaliti županu na domaćinstvu i osjetljivosti za hrvatske branitelje i Domovinski rat, spomenuvši kako su Gromovi na području Paljuva i Novigrada izgubili petoricu hrabrih ljudi.

Milo Krišto istaknuo je kako su Gromovi od 1991. godine sudjelovali u brojnim akcijama, a na području Zadarske županije bila je to VRO Maslenica. Ukupno su Gromovi izgubili 204 pripadnika, među kojima je i jedna žena. Prosječna starost poginulih bila je 24 godine, a svi oni su iza sebe ukupno ostavili 120 djece.

Krešimir Maretić, voditelj projekta monografije, istaknuo je kako je njihov cilj darovati po jednu knjigu svakoj osnovnoj školi u svakoj županiji gdje su Gromovi ratovali. Radi se o 7 županija – Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, Karlovačka, Dubrovačko-neretvanska, Krapinsko-zagorska i Zadarska županija, koja je izabrana kao prva postaja njihovoga puta.

Maretić je kazao kako je cilj ovoga projekta bio očuvati vrijednosti Domovinskog rata i pozitivan stav prema njemu i njegovim sudionicima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...