U Hrvatskoj godišnje od tumora oboli do 180 djece

I dok hrvatsku javnost uzburkava najava ministra zdravlja, Daria Nakića, o ukidanju programa “72 sata” za oboljele od malignih bolesti, u sjeni prolazi Svjetski dan djece oboljele od malignih bolesti.

U svijetu svake godine od malignih bolesti oboli više od 250 000 djece, a umre ih oko 90 000, kažže se u priopćenju Svjetskog društva dječje onkologije (SIOP) i Svjetske organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti (ICCPO).

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma. Između 70 i 80 posto njih uspješno se izliječi.

Rak je vodeći uzrok smrti djece u industrijaliziranim zemljama, gdje prežživljava oko 80 posto oboljele djece, a taj postotak isti je već dva desetljeća. Posebno je teška situacija u nerazvijenim zemljama zbog manjka pristupa učinkovitim lijekovima i tretmanu. Oboljela djeca ondje često ne prežžive, iako je 70 posto dječjih tumora izlječivo.

Djecu se već više od 30 godina liječi istim lijekovima i tretmanima. Za rak kod odraslih u upotrebi su novi ciljani lijekovi, ali u liječenju djece nema pomaka, a neke od terapija izazivaju i po žopasne nuspojave. I to, kažu stručnjaci, zabrinjava.

Zaboravimo barem danas na prepucavanja čiji je zdravstveni program zaživio ili ne, kojoj stranci pripada fotelja u Ministarstvu zdravlja, budimo na strani ovih malih heroja, malih olimpijskih pobjednika i inzistirajmo da zdravstveni sustav bude njima na usluzi, ne kroz nečije programe, već – odmah.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...