U Zadru se u karnevalsko doba trčala – alka

Tradicija karnevala i karnevalskih događanja u Zadru je u više navrata dovođena u pitanje. Lomila su se koplja treba li Zadru veliki karneval kad ga nikad nije ni imao, međutim, uvidom u povijesne spise, da se zaključiti kako oni koji bi trebali o karnevalu odlučivati, te podatke baš ne poznaju. Ne samo da je Zadar imao karneval, nego je u to vrijeme bila trčana alka, i to puno prije nego ona u Sinju. Dok ona sinjska datira iz 1715. godine, zadarska je ipak starija, ali u usporedbi s onom sinjskom, potpuno zapostavljena i zaboravljena.

Mletačka vlast uvela je u Zadar konjičko natjecanje: gađanje drvene lutke kopljem s konja, tzv. Saracena, odnosno Mora, ili obješene alke. O tome se najviše govori u gradskom statutu u 15. stoljeću ali opširniji opis pravila sačuvali su se tek iz 18. st.

Trčalo se od današnjeg Narodnog trga do Zoranićeve poljane, to je današnja ulica Elizabete Kotromanić, koja se tada zvala Calle Carriera. Sačuvana je samo jedna vijest da su oficiri zadarskog garnizona trčali alku 1777. u Forteu, gdje je očito bilo povoljnije. Natjecanja su, uz natjecateljski, imala i zabavljački karakter.

Održavana su za vrijeme karnevala i jahači su redovito bili kostimirani. U natjecanju su sudjelovali plemići i oficiri i to ne više od njih 12. Podijelili bi se u 2 grupe, jedni bi se maskirali “na talijansku”, a drugi u Turke. Prvi su uzimali imena kao Aleksandar Veliki, Rodomante, Rinaldo, a drugi Agamemnon, Ali beg, Selim paša, Sulejman i slično. Svaki je natjecatelj imao pratioca, tzv. Kuma, jednako kostimiranog, koji se brinuo da se konjaniku ne nanese kakva povreda.

U nekom opisu trke doznaje se da su jednom prigodom natjecatelji bili odjeveni na 5 načina. Bilo je Tatara, Kineza, Amerikanaca ( urođenika), Afrikanaca i Španjolaca. Amerikanci i Afrikanci morali su biti odjeveni u vrlo usko odijelo koje će dočaravati njihovu ” divljačku golotinju”, a Afrikanci su morali i zacrniti lica.

Naručito zanimljivo bilo je tipično karnevalsko trčanje alke 14.2 1779. kada su natjecatelji bili maskirani u žene iz antičke povijesti i mitologije, a kumovi su im bili muški parovi. Vođa natjecanja bio je odjeven u Cezara, a njegov pratioc u Kleopatru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...