U Zagrebu 360 kamera nadzire građane; Doznajte koliko ih Zadar ima i gdje se nalaze!

Budne oči skoro 360 kamera (točnije 354) nadziru građane hrvatske metropole, Grada Zagreba u sklopu projekta kojega sama gradska uprava provodi od 2009. godine. Radi se o kamerama na 118 lokacija kojima je vlasnik sam Grad, a po potrebi se snimke prosljeđuju SOA-i ili MUP-u što je, statistike su pokazale, u mnogo slučajeva pomoglo pri rješavanju brojnih kaznenih djela.

Kakva je situacija u Zadru, zapitali smo se. Koliko kamera nas prati u svakodnevnoj šetnji, odnosno koliko privatnosti zapravo imamo? Odgovor sasvim neočekivan – jako mnogo! Naime, gradskih kamera u Zadru ima iznimno malo, a ne služe nadzoru građana, već samo zaštiti skupe gradske imovine.

Nakon razgovora s našim službama doznajemo, osim kamera na Pozdravu Suncu, imamo postavljene i nadzorne kamere na Trgu Petra Zoranića zbog učestalih oštećenja staklenih površina, bio je odgovor na naš upit iz Grada Zadra.

Na Pozdrav Suncu kamere su već odavno postavljene radi zaštite često uništavane skupocjene instalacije, a Grad je bio primoran isto napraviti i na Trgu Petra Zoranića.

Dakle, u Zadru se kamere postavljaju isključivo kao sredstvo zaštite u pravilu staklenih površna pa ne morate strahovati da vas itko nadzire i prati u stopu čisto iz sumnje da ćete počiniti nekakav kriminal.

A ako baš vidite neki objektiv uperen u vašem smjeru, ne bojte se – to su u pravilu samo fotografi vaše Antene Zadar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...