Usvojeno izvješće Ruže Tomašić o ukidanju zabrane malim ribarima

Odbor za ribarstvo Europskog parlamenta prihvatio je velikom većinom glasova izvješće eurozastupnice Ruže Tomašić kojime je ona od Europske komisije zatražila izmjenu tzv. Mediteranske uredbe iz 2006. godine, kojom se uređuju pitanja tehničkih karakteristika alata i načina njihova korištenja.

Hrvatska eurozastupnica istaknula je i potrebu za kvalitetnom definicijom obalnog i malog obalnog ili tradicionalnog ribarstva na europskoj razini koja će se temeljiti na posebnostima različitih priobalnih područja u EU kako bi se izbjegla loša univerzalna rješenja poput onih dosadašnjih koja su ozbiljno naštetila hrvatskim ribarima.

Tomašić kroz ovo izvješće poziva Europsku komisiju da u svojim propisima razdvoji povlačne mreže koće i tradicionalne obalne mreže potegače, a ujedno je iskazala protivljenje neselektivnom pristupu i zabrani korištenja tradicionalnih alata i tehnika na području Mediterana. Također je pozvala Komisiju da zajamči reviziju stanja ribljeg fonda te ističe potrebu za analizom utjecaja malog ribolova na riblji fond kako bi se ovu granu ribarstva moglo kvalitetno regulirati, navodi se u priopćenju.

Eurozastupnica Tomašić je o prihvaćanju izvješća u srijedu nešto prije 13 sati izvijestila na svojem profilu na Facebooku, a sat vremena kasnije njezin kolega Tonino Picula na svojem se službenom profilu pohvalio da je u izvješće ugrađeno i njegovih nekoliko amandmana. Tomašić je istaknula kako je ona autorica izvješća, ali da je rado prihvatila Piculine amandmane, a nedugo potom i Picula je napisao da nikada nije osporavao da je Tomašić autorica izvješća.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...