Za mjesec dana moći ćete kupiti kanabis – zadarski ljekarnici još nisu krenuli u nabavu

Pet je mjeseci prošlo od legalizacije medicinske konoplje u Hrvatskoj, a konačno će ju potrebiti moći i kupiti.

Želatinozne kapsule kanabisova ulja u ožujku bi se tako trebale naći na policama ljekarni, uz recept, naravno. Datum se opasno bliži, a puno je toga još uvijek nejasno – cijena još uvijek nije poznata, a ljekarnicima nikakav službeni dopis o mogućem početku nabave lijeka još nije proslijeđen.

– Prije mjesec dana smo se raspitivali i tada ništa nije bilo dostupno. Još uvijek nismo dobili nikakve konkretne informacije i ništa nam nije proslijeđeno, rekli su nam u Ljekarni Zadar, dodavši da je praksa javljanja u posljednji trenutak uobičajena pri uvođenju novih lijekova. Budući da su naši ljekarnici silom prilika navikli na brze prilagodbe, ne preostaje nam drugo no vjerovati da će i ovog puta sve proći bez većih problema.

Što se cijene za krajnjeg kupca tiče, ista još uvijek nije definirana, kako smo već rekli. Ovisit će o ljekarničkoj marži, ali će u svakom slučaju biti dosta niža nego crnom tržištu. Naime, mjesečna doza smole ili ulja od kanabisa na crnom tržištu dostiže cijenu između 15.000 i 20.000 kuna, a Nevenka Kovač, ravnateljica Imunološkog zavoda, za Večernji je rekla kako bi legalni lijek mogao koštati tisuću, najviše tisuću i pol kuna.

Iako je Vesna Sabolić iz redova Reformista predlagala uzgoj kanabisa u Ravnim kotarima što bi svakako pogodovalo kako hrvatskoj tako i lokalnoj ekonomiji, to se ipak neće dogoditi. Kako piše Tportal, Imunološki zavod u procesu je završavanja ugovora s kanadskim proizvođačem. Kad iz ove daleke zemlje “uvozimo” premijera, što ne bismo i “travu”, zar ne?

Bilo kako bilo, isprva će se uvoziti manje količine uljnog ekstrakta u kapsulama, a ne i THC u kapima ili za inhaliranje.

Podsjetimo, kanabis za medicinske svrhe može vam biti propisan ako patite od spasticiteta uslijed multiple skleroze, a bit će dostupan i oboljelima od karcinoma za ublažavanje mučnina pri kemoterapiji i radioterapiji te za bolove, zatim oboljelima od AIDS-a za olakšanje liječenja i povećanje apetita te oboljelima od rijetke dječje bolesti Dravetov sindrom poznatije kao “dječja epilepsija”.

Ipak, valja napomenuti kako se upotreba kanaboida ne preporučuje osobama pogođenim neurološkim bolestima poput epilepsije i Parkinsonove bolesti, kao ni onima koji pate od psihijatrijskih poremećaja, poput PTSP-a, depresije i anksioznog poremećaja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...