Zadar u svibnju testira javne bicikle

Zadar će krajem svibnja započeti s pilot projektom postavljanja sustava javnih bicikala u suradnji s tvrtkom Nextbike. Tijekom 6 mjeseci trajanja projekta na 4 lokacije (Branimir, Puntamika, autobusni kolodvor i BIli brig) postavit će se 25 bicikala za javno korištenje.
Svaki korisnik se mora registrirati preko web stranice ili mobilne aplikacije, te za cijenu članstva od 79 kuna (vrijedi tijekom cijelog trajanja projekta) može koristiti bicikle. Prvih 30 minuta (odnosno 30 minuta u danu) je besplatno, nakon čega  cijena sata vožnje iznosi 8 kn.

Sustav i cijeli projekt predstavili su zamjenik gradonačelnika Ivica Vlakić, pročelnica Upravnog odjela za razvitak otoka i zaštitu okoliša Andreja Baraba te predstavnici tvrtke Nextbike, Krešimir Dvorski i Ante Gustin. Ivica Vlakić je istaknuo kako  Grad Zadar ulaže napore da bi bio moderan grad koji po mnogo čemu prednjači u okruženju, napredan u svim aspektima, pa tako i u očuvanju okoliša, čemu će doprinijeti i ovaj projekt. Sustav javnih bicikala će biti nadopuna javnom prijevozu, koji se do sada bazirao samo na gradskim autobusima. Pomake u pravcu korištenja bicikala smo započeli nabavkom električnih bicikala za komunalne redare, što se pokazalo uspješnim, pa nastavljamo i sa sustavom bicikala za građane. 

Predstavnici tvrtke Nextbike naglasili su kako je Zadar odabran za pilot projekt jer ima veliki potencijal: brojnu studentsku populaciju, sve više tvrtki, sve bolju infrastrukturu i jednu od najduljih turističkih sezona u Dalmaciji. Također, ima strategiju urbanog razvoja i ide se u smjeru održive mobilnosti, što uključuje i veće korištenje bicikala.

Nakon isteka perioda od 6 mjeseci, napravit će se evaluacija projekta te će se odlučiti hoće li se s njim nastaviti. Pročelnica Andreja Baraba istaknula je kako je procijeno kako bi idelano bilo postaviti  između 8 i 12 stanica kako bi se pokrio cijeli grad, o čemu će se razmišljati nakon isteka ovog probnog perioda. Postojat će i mogućnost dnevnog najma za turiste po cijeni od 45 kn, a dodatna pogodnost za korisnike je to što je članstvo važeće za sve lokacije gdje Nextbike ima svoje bicikle- do ljeta će to biti 10 gradova u Hrvatskoj i preko 100 u svijetu.

Cijena ovog projekta za Grad Zadar je 69 000 kn.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...