Siguran prolaz sada

Zadrani za migrante; okupljanje na Morskim orguljama

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Siguran prolaz sada; pod tim se motom građani, volonteri, aktivisti i organizacije civilnog društva u 100 gradova u 23 zemlje Europe pridružuju Europskom pokretu za prava izbjeglica i migranata.

Preko 60 milijuna ljudi moralo je pobjeći iz svojih zemalja, a milijun osoba ušlo je u Europu u 2015. godini. Najmanje 3.771 osoba umrla je na moru u 2015. godini, a ove godine do sada je zabilježeno više od 410 smrtnih slučajeva. Ovaj broj još uvijek ne uključuje one koji su nestali, bilo da se radi o utopljenima koji nikada nisu nađeni ili o preko 10.000 djece kojima se nakon ulaska u Europu gubi svaki trag. Ove tragične brojke su veoma uznemirujuće i iziskuju promjene po pitanju odonosa prema izbjeglica.

Inicijativa je pokrenuta iz Španjolske i Portugala od strane kolektiva građana, da bi nedugo zatim prerasla u pokret koji se proširio Europom. Traži se od institucija europskih zemalja da se osiguraju legalni i sigurni putevi za izbjeglice, pravičan sustav azila, poštivanje ljudskih prava i zaštitu najugroženijih.

Akciji su se pridružili i naši gradovi Zagreb, Pula, Split i Zadar. Okupljanje u Zadru je u 11:45 sati na Morskim orguljama, gdje će se minutom šutnje odati počast svim izbjeglicama. Bit će pušteni i papirnati brodovi na koje će građani moći ispisati vlastite poruke solidarnosti.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar