Zadrani za migrante; okupljanje na Morskim orguljama

Siguran prolaz sada; pod tim se motom građani, volonteri, aktivisti i organizacije civilnog društva u 100 gradova u 23 zemlje Europe pridružuju Europskom pokretu za prava izbjeglica i migranata.

Preko 60 milijuna ljudi moralo je pobjeći iz svojih zemalja, a milijun osoba ušlo je u Europu u 2015. godini. Najmanje 3.771 osoba umrla je na moru u 2015. godini, a ove godine do sada je zabilježeno više od 410 smrtnih slučajeva. Ovaj broj još uvijek ne uključuje one koji su nestali, bilo da se radi o utopljenima koji nikada nisu nađeni ili o preko 10.000 djece kojima se nakon ulaska u Europu gubi svaki trag. Ove tragične brojke su veoma uznemirujuće i iziskuju promjene po pitanju odonosa prema izbjeglica.

Inicijativa je pokrenuta iz Španjolske i Portugala od strane kolektiva građana, da bi nedugo zatim prerasla u pokret koji se proširio Europom. Traži se od institucija europskih zemalja da se osiguraju legalni i sigurni putevi za izbjeglice, pravičan sustav azila, poštivanje ljudskih prava i zaštitu najugroženijih.

Akciji su se pridružili i naši gradovi Zagreb, Pula, Split i Zadar. Okupljanje u Zadru je u 11:45 sati na Morskim orguljama, gdje će se minutom šutnje odati počast svim izbjeglicama. Bit će pušteni i papirnati brodovi na koje će građani moći ispisati vlastite poruke solidarnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...