Zanimljive činjenice o Izraelu

Izraelska država je ustrojena kao parlamentarna demokracija, pojedini dijelovi ove države se smatraju “svetom zemljom” za židove, kršćane i muslimane, no unatoč tome neke činjenice o Izraelu i te kako uznemiruju.

Od 14.2 milijuna židova, koliko ih je izbrojano u popisu građana, samo manjina od 45% živi na tlu države Izrael.

Iako je 75% izraelaca židovske vjere, 21% domaćih Arapa ima ograničena građanska prava, te ne može prodavati i kupovati zemljište na tlu samog Izraela. Izraelski režim periodično stvara izlike za masovna ubojstva Palestinaca, iako se takve stvari događaju pred očima međunarodne zajednice, nitko na to ne reagira.

Izrael ima najveću stopu nataliteta u zapadnjačkom svijetu, svaka Izraelka u prosjeku rodi troje djece.

Izrael je omogućio ilegalno raseljavanje i protjeravanje Palestinaca te naseljavanje pola milijuna židovskih građana na područja okupirane Palestine, ponajviše na Zapadnoj obali te u istočnom Jeruzalemu, kako bi onemogućio UN u osnivanju države Palestine.

Izrael je jedina nedeklarirana nuklearna sila s tajnim nuklearnim arsenalom od preko 400 nuklearnih bojevih glava. Ona nije dio niti jedne međunarodne organizacije za kontrolu nuklearnog oružja te nije potpisnica UN-ovih konvencija o nuklearnom oružju, zbog toga ne podiježe međunarodnim inspekcijama i standardima o stvaranju, korištenju, skladištenju i rashodovanju nuklearnog oružja.

Američki porezni obveznici svakodnevno poklanjaju preko 11 milijuna dolara Izraelu na ime ugovora koje su potpisale američke i izraelske vlasti. To znači da iz novčanika svakoga američkog građana 408,40 dolara na godinu pređe u budžet Izraelske vlade.

Ne židovski izraelski građani imaju posebnu vrstu automobilskih registracija kako bi ih policija i vojska mogle bolje pratiti.

Po zadnjoj objavljenoj statistici, Izrael je najopasnije mjesto za život ljudi židovske vjere, najsigurnija mjesta za život su Britanija, Francuska, Amerika i Kanada, pa ipak premijer Benjamin Netanyahu je nedavno pozvao europske židove da se “vrate” u Izrael jer Europa više nije sigurno mjesto za život židova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...