Zbog zike ženama savjetuju da ne ostanu trudne – Crkva upozorava na zabranu korištenja kontracepcije!

Dok se zika virus širi Latinskom Amerikom, a vlasti nekih pogođenih zemalja savjetuju ženama da ne ostaju trudne zbog rizika od urođenih defekata, katolički vođe ženama drže moralne prodike ne samo protiv abortusa, već i protiv – kontracepcije.

– Kontracepcija nije riješenje, stav Crkve nije se promijenio, rekao je brazilski biskup Leonardo Ulrich Steiner i pozvao parove na “čistoću” i “prirodne metode planiranja obitelji”, prenosi Irish Times.

Budući da je prema rezultatima međunarodnog Univisionovog istraživanja iz 2014. godine Južna Amerika kontinent s najviše katolika koji su izrazili neslaganje s Crkvenom politikom oko reproduktivnih prava, nije vjerojatno da je spomenuti biskup svojim istupom pobrao simpatije.

Primjerice, 73% latinoameričkih katolika smatra da bi abortus treba biti dozvoljen u nekim ili svim slučajevima, dok ih 91% zagovara upotrebu kontraceptiva – puno više u odnosu na SAD i Europu.

Usporedbe radi, pristup kontracepciji je u ovom dijelu svijeta vrlo loš, a najteže do sredstava za sprječavanje trudnoće dolaze siromašne žene i žene iz ruralnih krajeva. Prema Kaiser Family Foundation, abortus je u mnogim ovim zemljama strogo ograničen, a bez iznimke je ilegalan u Dominikanskoj Republici, El Salvadoru i Nikaragvi.

Podsjetimo, zika virus prenose komarci, a u nekim slučajevima moguće se zaraziti i seksualnim kontaktom. Vrlo je vjerojatno da virus u djece uzrokuje mikrocefaliju – abnormalno malu glavu, a u mnogim slučajevima i oštećen mozak te ozbiljne poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju. Mikrocefalija je trajno i neizlječivo stanje, a lijeka (ni cjepiva) nema ni za ziku.

Dok Svjetska zdravstvena organizacija, imajući sve to u vidu, obavještava žene o mogućnostima sprječavanja začeća i abortusa, kardinal Óscar Rodríguez Maradiaga iz Hondurasa upozorava da prekid trudnoće znači ubojstvo nedužnog djeteta, a kardinal Odilo Scherer iz São Paula nedavno je kazao da majke moraju prihvatiti djecu rođenu s mikrocefalijom “kao misiju”. No, po pitanju prezervativa nešto je blaži pa govori o njima kao “osobnom izboru”.

S druge strane, enklitika Humane Vitae koju je izdao papa Pavao VI 1968. godine, jasno navodi da je svaki vid kontracepcije nedopušten i etički neprivatljiv, jer seksualni čin mora biti otvoren prema stvaranju novog života. Jedino što Crkva dopušta jest ranije spomenuta metoda prirodnog planiranja obitelji, zakoju se pokazalo da je učinkovita u tek 75% slučajeva, dok pilule “rade” u 95% posto slučajeva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...