Žrtva si zlostavljanja na Internetu? Prijavi policiji!

Danas se obilježava Dan sigurnijeg Interneta. Prilika je to da se skrene pozornost građanima, a posebno djeci i njihovim roditeljima, na potrebu sigurnog korištenja Interneta. Posebno su na Internetu ugrožena djeca,  pa se sve češće prijavljuju slučajevi zlostavljanja na društvenim mrežama.

Suvremene tehnologije i Internet dio su naše svakodnevnice i donose brojne koristi, ali i opasnosti od zlouporabe.

Podizanjem razine osviještenosti djece i mladih, te njihovih roditelja i učitelja, o pozitivnim i negativnim stranama Interneta i korištenjem Interneta na odgovoran i siguran način, značajno se smanjuje mogućnost bilo kakvih oblika zlouporaba.

Kako se zaštititi? Stvari koje objavljujemo na društvenim mrežama i Internetu govore puno o nama, gdje živimo, s kim se družimo, koje stvari volimo, kako i s kim provodimo vrijeme….. Isto tako, po komentarima koje objavljujemo može se zaključiti kakva smo osoba.

Na Internetu možeš upoznati zanimljive osobe, steći nova znanja, prijatelje, zabaviti se. Možeš razmjenjivati korisne informacije, učiti i saznati stvari za koje ne znaš koga pitati. Međutim, ne možemo svaku informaciju pronađenu na Internetu smatrati točnom. Isto tako, nisu svi ljudi s kojima komuniciramo pozitivni, odnosno onakvi kakvima se predstavljaju. Neki nisu niti spola niti dobi koju navode, njihove profilne fotografije ne pripadaju njima. Takve osobe mogu podatke i fotografije koje objavimo ili s njima razmijenimo iskoristi protiv nas.

Pažljivo čuvaj lozinke za pristup svojim računima i profilima kako ti ne bi bili “hakirani”. Osobe koje saznaju tvoje korisničko ime i lozinku mogu u potpunosti izmijeniti sadržaj tvog profila na društvenim mrežama, mogu na tvom profilu navesti laži o tebi, napraviti razne fotomontaže, s tvoga e-računa drugim osobama slati ružne poruke u tvoje ime i slično.
Provjeri postavke privatnosti na svojim profilima. Razmisli kome ćeš i koliko učiniti dostupnim svoje podatke i objave.
Ukoliko on-line upoznaš nekoga tko te potiče ili tjera da razgovaraš o sexu, traži da se nađete kako bi imali seksualni odnos, traži da se pred web kamerom seksualizirano ponašaš, traži da snimaš fotografije seksualnog sadržaja, fotografije svoga nagog tijela ili intimnih dijelova tijela…. odmah to prijavi policiji!
Ako vidiš neprimjeren sadržaj ili zlostavljanje druge osobe nemoj okolišati s prijavom neprimjerenog sadržaja, prijaviti možeš samom administratoru stranice kako bi uklonio neprimjeren sadržaj ali i anonimno policiji.
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...