Alarmantno: U blizini srednjih škola pronašli kilogram šprica, a kod Gradske knjižnice 100 narkomanskog pribora

Po dojavi građana o pronalasku odbačenog infektivnog otpada u Kožinu, na teren su danas izišli članovi i volonteri Udruge apstinenata za pomoć pri resocijalizaciji Porat. U akciji čišćenja zatekli su više odbačenih šprica i igala.

Nisu bili lijeni, pa su krenuli u čišćenje južnog dijela Perivoja Vladimira Nazora. Šokantan prizor tamo ih je zatekao; pronašli su gotovo kilogram odbačenih šprica, igala te raznog pribora za konzumaciju droga.

Jednako šokantno je i ono što su prije dva tjedna članovi i volonteri Porata pronašli pokraj Gradske knjižnice Zadar, točnije u prostoru bivše vojarne Stjepana Radića.

– Prilikom akcije pregledali smo cijelu zgradu koja je predviđena za aktivnosti Centra za mlade. Pronađeno je oko 100 komada raznog pribora za konzumaciju droga. Postavljene su kantice za odlaganje infektivnog otpada koje će se redovno provjeravati i prazniti. Također je polijepljen info materijal, putem kojeg su konzumenti droga obaviješteni o terminima rada programa smanjenja štete pod nazivom „Minus virus“, kaže Siniša Kabić Peters, predsjednik Udruge Porat.

Inače, Udruga Porat, u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, provodi program smanjenja štete pod nazivom „Minus virus“ koji je financiran od Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske.

Aktivnosti programa su podjela i zamjena sterilnog pribora za konzumiranje droga, anonimno testiranje na krvlju i spolno prenosive bolesti, informiranje, savjetovanje, SOS telefon i čišćenje okoliša od infektivnog otpada.

Naglašavamo da se u Udruzi Porat dijeli sterilni pribor za konzumiranje droga i prezervativi od utorka do petka od 18:00 do 20:00 sati, te subotom i nedjeljom od 12:00 do 14:00 sati. Podjela pribora je anonimna.

Cilj ovakvih akcija, koje udruga Porat uspješno provodi već duži niz godina, je prevenirati moguće ubode građana, a posebice djece te ih time zaštititi i smanjiti opasnosti od zaraze virusnim hepatitisom B i C i tetanusom.

Također, cilj ove akcije je i upozoriti javnost na opasnosti koje prijete od odbačenog infektivnog otpada. Izuzetna opasnost sastoji se u tome što je nerijetko skriven od pogleda građana i djece u prašini, gustoj travi ili pod lišćem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...