Brijanje glave – kazna za kolaboraciju

Postoji na tisuće fotografija na kojima se može vidjeti radost tijekom oslobođenja Francuske 1944. godine. Ali među tim slikama postoje i one koje i nisu baš tako lijepe. Te slike pokazuju sudbine žena koje su dio fenomena “Collaboration horizontale” koji označava seksualni akt između francuskih žena i njemačkih postrojbi koje su sudjelovale u invaziji na Francusku 1940. godine. Taj čin postao je dio kolaboracije s neprijateljem od 6. lipnja 1944. godine nakon početka oslobađanja Francuske i Europe od strane zapadnih saveznika.

Brijanje ženske glave kao kazna vuče korijene još iz Biblije. Vizigoti su prvi u Europi počeli ženama brijati glave. Tijekom srednjeg vijeka, ako je žena bila kriva za preljub, vlasti bi joj obrijale glavu jer je kosa jedna od “najprivlačnijih” ženskih fizičkih osobina.

Brijanje ženske glave kao simbol osvete i ponižavanja vratio se u 20. stoljeću. Nakon što su francuske postrojbe okupirale područja oko Rajne, njemačke žene pretrpjele su istu sudbinu, a tijekom Drugog svjetskog rata, nacistička je vlada napisala  zapovijed kojom će se javno kažnjavati na isti način sve žene koje budu optužene za seksualni odnos s inozemnim zarobljenicima ili nearijevcima koji su radili na farmama.

Nijemci su okupirali golemi dio Europe. Oni su, kao i svi prijašnji vojnici u svakome razdoblju povijesti, u trenutku kada su dulje boravili na nekom području, počeli tražiti žene, i kao u vrijeme svake okupacije, žene su se mogle naći. I Nijemci su ih itekako pronašli. Vojnici – osvajači mogli su ponuditi puno stvari jednoj djevojci, pogotovo ako je vojnik imao viši čin. Sigurno je da žene nisu odbijale iskoristiti te usamljene muškarce, a vojnici se nisu trebali truditi tijekom “osvajanja” naivnih žena koje nisu bile baš svjesne toga što rade.

Vrlo je lako pretpostaviti što se dogodilo nakon oslobođenja Francuske. “Pravda” je stigla brzo. Belgijske žene koje su kolaborirale s Nijemcima su obrijane, namazane katranom i prekrivene perjem te su morale salutirati na nacistički način.

Neke su Francuskinje imale odnose s Nijemcima zato što su morale i zato što su su natjerane. Međutim, ništa nije bilo uzimano u obzir, ljutiti partizani tražili su odmazdu. Brojne su fotografije koje prikazuju uvrede, kažnjavanje te prikazuju univerzalnu osudu naroda. Kada je žena pomagala okupatoru – to znači da je imala odnose s neprijateljskom vojskom, a glavu su joj obrijali na silu. Tisuće žena pretrpljelo je sličnu sudbinu nakon oslobođenja; dio je ubijen, dio je pretučen, a sve su osramoćene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...