“Centar za socijalnu skrb ne radi po principu osvete”

Nakon što se, povodom slučaja “Božić”, oglasila i prva žena Centra za socijalnu skrb Zadar, Vesna Burčul, priopćenje za javnost dali su i članovi Udruge socijalnih radnika Zadar.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

S obzirom na natpise u medijima koje se odnose na postupanje Centra za socijalnu skrb Zadar, a koji su doveli do iskrivljene percepcije javnosti vezano uz socijalni rad, imamo potrebu istupiti kao Udruga socijalnih radnika Zadar kako bismo prvenstveno zaštitili interese maloljetne djece čija se imena i fotografije u posljednjih nekoliko dana objavljuju u novinama i na različitim internet portalima, a također želimo ukazati na neutemeljeno prozivanje i osudu rada Centra za socijalnu skrb Zadar te socijalne radnice Ivane Šare uključene u ovaj slučaj.

Smatramo da je vrlo bitno naglasiti da Centar za socijalnu skrb štiti privatnost maloljetne djece kao i svih korisnika u postupcima pred Centrom te da nije ovlašten davati bilo kakve informacije vezane za postupke zaštite prava i dobrobiti maloljetne djece, u skladu sa zakonima Republike Hrvatske i etikom same struke socijalnog rada.

Time se štite prava i interesi korisnika Centra, ali ograničava postupanje Centra u slučajevima medijskog istupanja. Bilo kakvo iznošenje podataka iz predmeta za djelatnike Centra znači kršenje profesionalne tajne i povredu radne dužnosti.

Imajući u vidu upravo dobrobit maloljetne djece, dužni smo reagirati jer mediji iznose sasvim iskrivljenu sliku ovog slučaja i rada Centra. Rad Centra za socijalnu skrb temelji na Zakonu o socijalnoj skrbi i Obiteljskom zakonu i nijedna mjera nije donesena nepromišljeno, a pogotovo ne iz osvete socijalnog radnika. Obiteljski zakon jasno navodi kao jednu od mjera obiteljsko pravne zaštite – oduzimanje prava roditelja na stanovanje s djecom. Ti postupci spadaju u nadležnost centara za socijalnu skrb te su dio radne obaveze svih stručnih djelatnika Centra, ukoliko se procijeni da je poduzimanje takve mjere neophodno radi zaštite dječje dobrobiti, života, zdravlja i integriteta. Način postupanja Centra i provođenje mjera obiteljsko pravne zaštite, a time i oduzimanja prava na stanovanje s djecom, se provodi po strogo određenom protokolu u skladu sa zakonom.

Obiteljsko pravna zaštita je vrlo osjetljiv aspekt rada socijalnih radnika kao i drugih stručnih djelatnika, koji stoga podliježe raspravi i zajedničkoj odluci cijelog tima koji se sastoji od socijalnog radnika, psihologa i pravnika, te nakon toga ide na procjenu suda. 
Izuzimanje djeteta iz obitelji se mora temeljiti na vrlo transparentnim dokazima prikupljenim u dugotrajnom radu s obitelji i u suradnji s ostalim stručnjacima koji se bave zaštitom dječje dobrobiti.

Kao stručni radnici odgovorno tvrdimo da se život djeteta u obitelji stavlja na prvo mjesto i da se prije poduzimanja tako drastične mjere kao što je izdvajanje djeteta iz obitelji napravi sve u ne bi li se omogućio ostanak djeteta u obitelji u kojoj će mu biti omogućen zdrav i pravilan psihofizički rast i razvoj. Pojedini mediji, koji vlažne zidove i siromaštvo navode kao razlog za izdvajanje djece iz obitelji nažalost nisu dovoljno upoznati s Obiteljskim zakonom i mjerama koje se mogu poduzeti u konkretnim situacijama, kao ni konkretnim razlozima zbog koji se djeca mogu izdvojiti iz obitelji.

Želimo kao strukovna udruga zaštititi naše kolege i kolegice, u ovom slučaju kolegicu Ivanu Šare, kao i ostale stručnjake iz Centra za socijalnu skrb Zadar, koji su izloženi prijetnjama, pogrdnim nazivima, klevetama i drugim uvredama. Također želimo upozoriti na grubo kršenje prava djeteta zagarantirana Konvencijom o pravima djeteta, zakonima Republike Hrvatske i drugim podzakonskim aktima.

Smatramo ovu situaciju izuzetno ozbiljnom te ovim putem želimo istaknuti važnost zaštite prava djece i njihova identiteta, ali i upozoriti na neutemeljeni medijski linč socijalnih radnika te drugih stručnih djelatnika Centra za socijalnu skrb Zadar.

S poštovanjem, 
Udruga socijalnih radnika Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...