Centralna Državna cesta kroz Zadar dobit će kompletnu rekonstrukciju

Državna cesta koja je žila kucavica prometne infrastrukture grada, a koja se proteže od samog ulaza u Zadar, vodi preko Bulevara i završava u Gradskoj luci, bit će na jesen u potpunosti rekonstruirana.

Ogroman je to pothvat Hrvatskih cesta, “vlasnika” spomenute prometnice, koje su najavile ne samo sanaciju već prave i zahtjevne građevinske radove. Već je zatražena građevinska dozvola, a projektu će pomagati i Grad Zadar dodavanjem sporednih cesta i rekonstrukcijom Ulice Franje Tuđmana koja je već isplanirana.

Ne vjerujete da se radi o toliko značajnoj stvari za naš grad? Počnite, jer se radi o rekonstrukciji poteza od Bulevara do Bolnice, Poliklinike i Ravnica gdje su zamišljena četiri prometna traka koja će se nadovezati na potez Jazine – Liburnska obala. Kod Kolodvora radit će se dodatni izlazni trak za autobuse, a bit će tu još koječega zanimljivoga, od čega je najzanimljiviji možda projekt rekonstrukcije “ulaza i izlaza” na lokaciji Porezne uprave.

Kako je već napisano, projekt starta tek na jesen, nakon turističke sezone koja bi trebala biti zadnja sa značajnijim prometnim čepovima.

Darko Kasap, pročelnik za Prostorno uređenje i graditeljstvo, objasnio je zašto je ovaj projekt uistinu važan za Zadar. Prije svega spomenuo je Wings for life utrku koja bi se po rekonstruiranoj cesti trčala, a koja je odlična turistička promidžba grada. Osim toga, rekonstrukcija ceste važna je za povezanost s brodskim linijama, ali i za turizam.

Što se turizma tiče, za ovo ljeto je, barem idejno, riješen problem turističkih autobusa koji će se smjestiti i putnike iskrcati na “trajektnim stajankama” u Gradskoj luci koje trenutno nemaju ulogu. Sljedeći tjedan Policija i Državna lučka uprava s Gradom će razmotriti to rješenje, a riječ će dobiti i tvrtka Obala i lučice te strukovna udruga putničkih agencija. Ipak, valja napomenuti kako je Kasap predvidio da autobusi ne stoje tamo cijelo vrijeme dok putnici razgledavaju grad, već da prema dogovorenim terminima na toj lokaciji samo iskrcavaju i ukrcavaju putnike.

Kasap je najavio i “definiciju” lokacija koje služe za divlji parking, ali, kazao je, tek nakon što se Državna cesta s početka teksta rekonstruira. Iskrcavanje putnika iz autobusa na Pozdravu suncu uskoro će također biti prošlost, a moguća nova lokacija je upravo spomenuta Gradska luka. No, o tom potom, razne mogućnosti su i dalje otvorene.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...