Erlić Pupić – Bakraču: “Ako DORH ne nađe ništa, hoćete li odstupiti s dužnosti?”

Posljednja sjednica Gradskog vijeća ponovno je u fokus javnosti stavila Kneževu palaču. Oporba se glasno pobunila protiv izbora Krekića kao novog izvođača radova, a izražena je i sumnja u namještanje javnog natječaja po pitanju Plotera. Čitava stvar eskalirala je kada je Marko Pupić – Bakrač, vijećnik Akcije mladih, predao DORH-u zahtjev za istragu čitavog slučaja. Nismo dugo morali čekati na reakciju Šime Erlića, pročelnika Upravnog odjela za EU fondove, koju ovdje prenosimo u cijelosti:

Poštovani vijećniče gosp. Marko Pupić – Bakrač,

Iskreno, ne vidim previše smisla u ovome priopćenju, jer znam (vas i osobno) da ono na vas ne može utjecati, ali se ipak moram obratiti zbog cijelog niza iznesenih neistina, laži i kleveta koje ste vi, ali i pojedini drugi oporbeni vijećnici izgovorili u javnom priopćenju i na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Zadra. Nikako ne vidim da se to može okarakterizirati kao vijećnička neupućenost, kritika vladajućima i gradskoj upravi na što kao vijećnik imate apsolutno pravo, nego jedino kao zlonamjernost, i štoviše, nevjerojatna želja za rušenjem. Uostalom, u tome ste stručnjak prvoga reda.

Najprije da se osvrnem na vaše priopćenje iz kojeg uopće nije jasno za što optužujete gradsku upravu i o kakvoj korupciji je riječ? Da li ste pronašli neke elemente kaznenog djela ili povrede zakona? Jeste li možda imali informacije s kojima javnost ne raspolaže pa ste na temelju njih reagirali? Ili ste samo pročitali vijećničke materijale i iz njih zaključili kako se radi o korupciji? Jer ako je tako, onda ste, bez uvrede, prilično neozbiljna osoba.

Više puta smo vas informirali da se prema Zakonu o javnoj nabavi i kriteriju najniže cijene koji je bio primijenjen kod obje nabave za radove na Kneževoj palači, izvođač bira, ako zadovolji uvjete iz natječaja, tj. dokaže financijsku i poslovnu sposobnost koja se dokazuje odgovarajućim dokumentima, te nakon toga, između valjanih ponuda bira se ona ponuda koja je cjenovno najjeftinija. I to je jednostavno tako. Jednako u Zadru, kao i u ostatku Hrvatske. To je način na koji se troši javni novac. Tako je bilo i ovdje, u obje nabave. U prvoj nabavi uredne dokumente i najjeftiniju ponudu imala je tvrtka Ploter d.o.o., a u drugom odabiru, jedina valjana ponuda (ostale su ponude imale propust u dokumentaciji) bila je ponuda zajednice ponuditelja Krekić avangard, Inero i VG5. I to je sve jasno obrazloženo u zapisniku javne nabave, dostupnom na web stranicama Grada i elektroničkom oglasniku javne nabave.

Ali vama to izgleda kriminalno. Vama je to sumnjivo. Ne samo da vam je sumnjivo nego se usudite izići pred javnost i sa najtežim mogućim optužbama za korupciju i kriminal prozvati sve one koji su postupali po ovom predmetu. Bez ijednog dokaza i bez ijednog argumenta.

Da ponovim još jednom, za razliku od uobičajenih javnih nabava, kada je riječ o EU sredstvima, svaku javnu nabavu 2 puta kontrolira SAFU – Središnja agencija za financiranje i ugovaranje, kao nacionalno tijelo direktno akreditirano od strane Europske komisije koje vrši nadzor nad trošenjem EU sredstava. Tako se Javna nabava detaljno i do najsitnijeg detalja provjerava prije same objave nabave, te nakon što se odabere izvođač. Tek nakon njihovog odobrenja, Grad može ići dalje sa procedurom odabira i ugovaranja radova.

Međutim, vi to znate. Znate, jer smo vam više puta to rekli. Ne samo da znate, nego smo vas i zamolili za razumijevanje i konsenzus oko ovog pitanja zbog iznimno kratkog roka i velikog izazova koji je pred nama.

Ali vi ne želite pomoći da se Kneževa izgradi. Vi ne želite da se napravi bilo što vrijedno spomena u ovome gradu. Jer vaša politička platforma onda nebi imala smisla.

Nije ovo prvi put da rušite sve pred sobom. Jednako ovako ste svojedobno zaprijetili svim djelatnicima porezne uprave i to pismenim dopisom da ne potpišu porezni reprogram KK Zadra, iako je drugostupanjsko tijelo Minstarstva financija naknadno donijelo rješenje u korist KK Zadar i dalo za pravo poreznicima da potpišu reprogram. Ne samo to, nego ste i kod najozbiljnijih namjera turskih investitora da uđu u vlasničku strukturu KK Zadra i tako konsolidiraju klub, raznim pogrdnim imenima nazivali ih «turskim okupatorima» i «osvajačima», te plašili javnost raznim nebulozama, nakon čega je prvi čovjek Dogus grupe najavio odustajanje od KK Zadar. Citiram tekst iz Zadarskog lista: «…Mi također pratimo što se piše u medijima i shvatili smo da nije bilo vrijeme za ovaj potez i da za njega nemamo podršku.»

Ne mogu ne spomenuti možda i najbolji primjer vaše rušilačke naravi i «borbe za pravdu» kada ste rušili sustav u kojem ste radili svojedobno, još kao potpuni anonimac, a kad vas je osmorica vaših najbližih kolega i suradnika veterinara tužilo za klevetu pri Općinskom sudu u Zadru.

Koliko ste samo morali prijeći granicu da vas vaši najbliži suradnici odluče tužiti Sudu?

I to je za vas vaša borba za grad, vaša borba za Klub i svetinje koje ovaj grad ima.

Jednako tako, na posljednjem vijeću okomili ste se na izbor izvođača za Kneževu, te iako znate da je ostalo tek nešto više od 6 mjeseci do kraja projekta, vi pozivate DORH da istraži korupciju u ovome postupku, i tako potencijalno želite oduzeti još dragocjenog vremena potrebnog za završetak ovog projekta.

Umjesto vijećničke pomoći i podrške u borbi za svaki dan kako bi se stigli uistinu nikad kraći rokovi, i uz sve nedaće koje su nam se našle na putu, vi nas (zlo)namjerno usporavate i rušite sve što je do sad napravljeno kako bi Kneževa zaživjela.

I dobro, ako tako mora biti neka bude. I DORH ćemo preživjeti kao i sve izazove do sada, ali što onda? Što ako DORH utvrdi kako je sve uredno? Minimum političke odgovornosti tražio bi da odstupite s vijećničke dužnosti i javno se ispričate zbog štete koju namjerno činite… Ako zbog nikog, onda barem zbog onih djelatnika i stručnih službi koji danonoćno rade da se Kneževa ipak završi na vrijeme.

S poštovanjem,

Šime Erlić

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...