Evo kako riješiti problem prostora na vašem mobitelu

Ako skidate veliki broj aplikacija, filmova i glazbe Android smartphone s memorijskom karticom je pametno rješenje. Umjesto da potrošite velike novce na ugrađenu memoriju jednostavnije je kupiti microSD karticu za stotinjak kuna.

Telefoni sa starim operativnim sustavom često ne mogu prepoznati vanjsku memoriju. Taj je problem riješen na uređajima koji koriste operativni sustav Android 6.0, no na većini Android uređaja podaci se automatski spremaju na internu memoriju. Evo kako to možete riješiti.

Upravljanje aplikacijama

Da biste premijestili neke aplikacije na memorijsku karticu otvorite Postavke, zatim uđite u Upravljanje aplikacijama gdje će se pojaviti popis aplikacija na vašem uređaju. Kada otvorite aplikaciju na popisu, na dnu ekrana bi se trebala pojaviti opcija Prebaciti na SD karticu. Naravno, aplikaciju možete vratiti natrag na memoriju uređaja.

Primijetit ćete da se neke aplikacije ne mogu premjestiti. To je u redu jer datoteke aplikacije uglavnom nisu velike, već su velike datoteke koje su s njima povezane, osobito multimedijske datoteke.

Premještanje fotografija, video i drugih datoteka

Zbog svojih senzora i megapiksela kamere na smartphoenima možda su i najveće ‘kradljivice’ memorije. Petminutni HD video biti velik i do jednog gigabajta.

Ako stavite memorijsku karticu u uređaj dok je uključena kamera pojavit će vam se pop-up i pitati vas želite li pohraniti fotograpije na SD karticu.

No, fotografije je najlakše premiještati aplikacijom File Manager (na Samsung uređajima se zove My Files). File Managerom možete premiještati i PDF-ove, tekst dokumente i drugo.

Nakon što ste većinu aplikacija i podataka premijestili na SD karticu imat ćete manje problema s internom memorijom, a i uređaj će raditi brže i bolje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...