I ove godine održava se SEF festival u Zadru!

I ove godine, po treći put, održava se Studentski etnografski filmski festival u Zadru. Studentski Etnografski Film festival, SEF organizira se s ciljem upoznavanja studenata sa etnografskim filmom, tj. posebnim oblikom etnografskog istraživanja ostvarenog i prezentiranog kroz upotrebu vizualnih medija, a organiziraju ga studenti etnologije i  antropologije Sveučilišta u Zadru, u suradnji sa udrugom ANTROPOP.

Riječ je o festivalu koji daje priliku studentima da predstave svoja istraživanja i promišljanja u/o vizualnom mediju. Jedan je od rijetkih koji se bave etnografskim filmom u regiji, a da pritom daje prednost studentima, koji uglavnom nemaju velika financijska sredstva za rad, ili sredstva uopće. Na taj način, kreira se prostor za komunikaciju te kreativno i znanstveno izražavanje lišeno visokih produkcijskih očekivanja. Budući da je festival zamišljen kao projekt koji će okupiti studente na internacionalnoj razini, organizatori očekuju da će pridonijeti povezivanju studenata iz različitih krajeva svijeta i samim tim širenju različitih ideja.

– Zasigurno smo na dobrom putu, pošto smo kroz ove dvije godine dobili mnoštvo filmova iz svih krajeva svijeta. Prvu godinu održavanja festivala uvjerljivu pobjedu odnijeli su studenti sa Sveučilišta u Beogradu s filmovimaCrossroads of culture (nagrada publike) i The spring in summer (nagrada stručnog žirija), koji su izabrani između ukupno 17 prikazanih filmova iz pet zemalja. Slijedeće godine prikazali smo 22 filma (od 28 pristiglih), a titulu najboljeg odnijela je Lana Askari sam svojim filmom „Haraka Baraka“, o kojem smo imali čast čuti i od same autorice filma. Posebno priznanje od strane žirija dobili su filmovi sarajevske produkcije Škole kreativnih dokumentarnih filmova u sklopu Pravo Ljudski Film Festival.  Neke od zemalja iz kojih su nam studenti poslali svoje iznimno dobre radove su Indija, Norveška, Velika Britanija, Kamerun, Slovenija, Srbija, Makedonija i Kosovo. Nadamo se da će se ovako i nastaviti slijedećih godina, govore organizatori.

Tijekom festivala održavaju se i predavanja renomiranih stručnjaka iz područja vizualne antropologije. Do sada su festival posjetili: dr. sc. Arjang Omrani i dr. sc. Thomas John sa Sveučilišta u Berlinu, dr. sc. Senka Božić Vrbančić sa Sveučilišta u Zadru, dr. sc. Etami Borjan sa Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Sanja Puljar D’Alessio sa Sveučilišta u Rijeci, a pridružio im se i naš poznati redatelj i profesor na Akademiji dramskih umjetnosti Zrinko Ogresta. Također, ugostili su prof. Rajka Muršića sa Sveučilišta u Ljubljani, te kolege studente s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebukoji su predstavili svoju foto sekciju i časopis “Kazivač”. Pridružili su im se i kolege iz Beograda Relja Pekić te Vanja Ristić, pobjednici prvog izdanja festivala, koji već niz godina sudjeluju u organizaciji Škole vizualne antropologije u Srbiji. Oni su predstavili svoj časopis „ Anthropost“ i održali radionicu filma i montaže „ Zadar kroz kadar“.

– Kako smo se uvjerili kroz ove dvije godine želja za ovakvim događanjem ne jenjava. Potreba studenata za stjecanjem znanja van same predavaonice, u neformalnoj atmosferi uz upotrebu različitih medija, vodi ovaj festival sve dalje, kažu iz organizacije festivala.

Proteklih  godina festivalu je prethodila radionica filma, što će se nastaviti i dalje. Ove godine će tako radionicu filma voditi poznati dokumentarist Želimir Gvardiol. Gosti festivala bit će i zanimljivi predavači koji će nas uputiti u svijet vizualne antropologije, a uz večernje projekcije filmova imat ćemo priliku zaviriti u druge kulture i običaje iz cijelog svijeta. O detaljima programa, rano je još govoriti, međutim sigurni smo da će biti jednako zanimljiv kao i prethodni.

– Ovom prilikom želimo Vas pozvati da nam se pridružite u stvaranju festivala. Nadamo se da ćete podržati ovu inicijativu tako što ćete upriličiti SEF festival svojim filmom i/ili dolaskom, zaključuju organizatori.

SEF Festival možete pratiti na službenoj web stranici (www.antropop.wix.com/seffestival) ili na Facebook stranici (www.facebook.com/seffestival). Ukoliko imate bilo kakvih pitanja, slobodno se obratite na mail studentski.etnografski.film@gmail.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...