Leteći iz Zemunika “Krila Oluje” uvježbavaju u svijetu rijetko viđene majstorije

Akrobatska grupa “Krila Oluje” koja djeluje u sastavu Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a započela je uvježbavanje letačkog programa za nastupe u 2016. godini.

U svoju 12. službenu sezonu ući će s postavom u kojoj su letjeli u sezoni 2015. i to: pukovnik Damir Barišić, vođa grupe i zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona; satnik Ivan Anđić, lijevi pratitelj; natporučnik Goran Grgić, desni pratitelj; natporučnik Darko Belančić, repni pratitelj; poručnik Denis Živaljić, vanjski lijevi pratitelj, satnik Zvonimir Mravunac, vanjski desni pratitelj.

Postava je to koja je predstavljena prošle godine kad smo u kratkom vremenu, u samo dva mjeseca, za nastup u grupi trebali osposobiti pet novih članova. Pokazali su motivaciju i kvalitetu te sam iznimno zadovoljan onim što smo učinili u protekloj sezoni, rekao nam je vođa “Krila Oluje”.

Kad je riječ o programu nastupa za 2016., pukovnik Barišić najavio je kako trenutačno uvježbavaju potpuno novi element koji izvodi rijetko koja grupa u svijetu. Riječ je o kovitu s 2,5 okreta u formaciji. Kovit se u pravilu izvodi jednim avionom, kao što su to i “Krila Oluje” radila od svojih prvih nastupa, a u novoj sezoni namjeravaju ga izvesti u formaciji. Objašnjava kako je kovit u pravilu sastavni dio prezentacije letnih sposobnosti aviona na aeromitinzima, a izvođenje tog elementa u uskoj formaciji od dva ili tri aviona zasigurno će izazvati dosta pažnje te dodatno podignuti atraktivnost već odavno svjetski poznatog i prepoznatljivog programa nastupa naše akrogrupe.

Namjera nam je napraviti nešto novo, novi kvalitativni iskorak u ovom sastavu, kaže Barišić.

U program će ponovno uvrstiti elemente koje su “Krila Oluje” izvodila zadnjih nekoliko godina, ali ih za proteklu sezonu, zbog zahtjevnosti i kompletne promjene postava, u kratkom vremenu nisu stigli uvježbati. Riječ je o negativnom zaokretu u formaciji i prelasku iz pozitivne u negativnu petlju u formaciji.

Pukovnik Barišić najavio je i da će tijekom jeseni započeti obuka novog člana grupe. Riječ je o satniku Miroslavu Penici koji će završetkom obuke zauzeti mjesto prvog pratitelja. Dotad će njegova uloga biti prelet pričuvnog aviona “Krila Oluje” na lokacije održavanja aeromitinga. Komentator nastupa akrogrupe bit će natporučnik Ivan Rendulić. Obojica će se tako upoznati s osnovnim značajkama rada “Krila Oluje” što će im u budućnosti olakšati ulazak u letački sastav grupe.

Cijeli članak pročitajte na portalu Hrvatski vojnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...