Je li Napoleon zaista bio nizak?

Rijetke su povijesne ličnosti koje su svojim djelovanjem iz temelja potresle svijet u kojem su živjele. Jedna od takvih jest i Napoleon Bonaparte, čije ime i danas ima neodoljiv prizvuk silovite žudnje za moći i nesvakidašnjeg vojnog genija. Njegova je osoba još u suvremenicima izazivala oprečne osjećaje – od podsmjeha i prezriva odbacivanja, sve do ljubomornog obožavanja.

Buduću francuski car rodio se u gradu Ajacciu na Korzici 15. kolovoza 1769. u obitelji oca odvjetnika i majke kućanice. Plemenito podrijetlo, razmjerna novčana sigurnost i očeve veze pružili su Napoleonu bolje uvjete za školovanje nego većini ostalih Korzikanaca. Pohađao je vojnu školu, a odlikovao se u matematici i zemljopisu.

Nekoliko je činjenica koje su ga, uz njegove osvajačke pohode obilježile i povijest ga pamti i po tome.

1. Napoleonova visina

Uvriježeno je mišljenje da je Napoleon bio vrlo niska stasa, no u stvarnosti nije bio osobito nizak. Poslije njegove smrti izmjerena mu je dužina i iznosila je 1,686 m. To znači da je bio tek nešto viši od prosječnog Francuza u 19.st. Pogreška je nastala zbog različitih mjera. Napoleon je bio izmjeren u francuskim stopama ( 1 stopa = 32,52 cm), a carska britanska stopa je manja ( 1 stopa = 30,48 cm). Kad je njegova visina određena kao 5 stopa 2 palca, u engleskoj bi mjeri to iznosilo samo 157,48 cm. Zabuni je pridonijela i činjenica što su ga zvali “le petit caporal”, što zapravo znači mili desetnik. Osim toga, uvijek je bio okružen vojnicima svoje odabrane straže koji su morali biti viši od 180 cm.

Napoleonov kompleks razgovorni je naziv za vrstu kompleksa manje vrijednosti od kojeg pate niski ljudi. Austrijski psiholog Alfred Adler uzeo je Napoleona kao primjer osobe koju želja da nadomjesti tjelesni nedostatak, odnosno nizak stas tjera u krajnosti. Recimo, osoba koja pati od ovog kompleksa postavit će slike u svojoj kući niže na zidu i napraviti štošta kako bi se u svom okruženju osjećala višom. Može biti nasrtljiva i svađalački raspoložena u težnji da se posebno dokaže. Zapravo, Napoleon nije bio tako nizak, ali je opstala takva predodžba.

2. Sve Napoleonove žene

Nakon što je dvije godine bio zaručen s Desiree Clary, Napoleon se dva puta ženio, ali je imao niz ljubavnih veza. Osim prve ljubavnice Pauline Bellisle Foures, glumice gđice Georges i poljske plmenitašice Marije Walewski, Napoleon je uživao u ljubavnim zagrljajima Louise Catherine i Eleonore Danuelle de la Plaigne, Francoise Le Roy, Victorie Kraus i grofice Albine de Vassal de Montholon, koja mu je bila posljednja ljubavnica na Svetoj Heleni. Od veza s ljubavnicama priznao je dvoje djece, sinove koje su mu podarile Walewska i la Plaigne. I ostale su žene rodile nakon veze s njim, ali njegovo očinstvo nije sigurno. Napoleonova prva supruga Josephine nije se nakon razvoda preudala. Ostala je u dobrim odnosima s Napoleonom koji je jednom rekao da se između njega i nje ispriječili jedino njegovi dugovi. Poznata je priča o Josephininom psu Fortuni kojeg je koristila da Napoleonu šalje tajne poruke.

Marija Lujza nije otišla s Napoleonom u progonstvo na Svetu Helenu, nego se preselila u Parmu,i tamo se upustila u ljubavnu vezu.

3. Napoleonov konjak

Napoleonovo omiljeno piće bio je courvoisier, vrsta konjaka. Kažu da se Napoleon pobrinuo za to da se nekoliko bačvi toga konjaka ponese na Elbu i Svetu Helenu. Prema priči, časnička pratnja na lađi koja je francuskog cara prevozila na Svetu Helenu, nakon što je više puta kušala to piće, ponudila je zdravicu Napoleonovu konjaku i to je ime tada ušlo u povijest.

4. Dvojbe o Napoleonovoj smrti

Napoleon je umro od raka želuca, što je kao uzrok smrti u smrtovnici naveo i njegov liječnik. Kasnije su se isplele priče da je umro od polaganog trovanja arsenom koji je doista pronađen u njegovoj kosi. U ono se vrijeme arsen stavljao u različite pripravke, a bilo ga je i u zidnim tapetama jer je davao zelenu boju. Osim toga, koristio se i u liječenju sifilisa, što je neke navelo na zaključak da je Napoleon bolovao od te bolesti. Napokon je 2005. godine dokazano da je umro od raka želuca, a arsen u vlasima vjerovatno je bio iz tonika za kosu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...