Kako brati šparoge i poštivati zakon

Sezona šparoga je počela i mnogi kreću u berbu ove, kako je zovu “kraljice proljeća”. Ove godine sezona je došla nešto ranije,  ali problematika vezana uz ovo zdravo povrće jest – cijena, koja se kreće između 40 i 50 kuna po stručku, te se građani pitaju tko si to šparoge uopće može priuštiti.

Prodavači upiru prst u Hrvatske šume jer se zbog visokih cijena koje se nalaze u Pravilniku ne može drugačije ni prodavati. U tom Pravilniku stoji kako su šparoge nedrvni šumski proizvod i za njihovo branje u državnim šumama treba ishoditi dozvolu od strane Hrvatskih šuma. Prema cjeniku nedrvnih šumskih proizvoda stručak šparoga broji 40 komada, po cijeni od 3 kune. Međutim, ta je naknada već sadržana u cijeni dozvole i dnevno se za osobne potrebe može ubrati do 2 kg stabljika.

Cijene su različite, ovisno o tome za koje razdoblje želite ishoditi dozvolu:

– za 1 mjesec 150 kn

– za 1 tjedan 70 kn

– za jedan vikend 20 kn

– za jedan dan 10 kn

Prema tome, jedna osoba za cijenu od 10 kuna po danu može ubrati do 2 kg šparoga, što je ako uzmemo u obzir prosječnu težinu stručka od 0,12 kg  otprilike 16 stručaka šparoga u kojima ima čak 640 šparoga. Nameće se pitanje čemu cijena od 40 kuna za stručak, kad je njegova cijena u nabavi 3 kune. Treba ukalkulirati cijenu berača, transport, PDV, maržu i slično.

Branje nedrvnih šumskih proizvoda u koje spadaju i šparoge regulirano je Zakonom o šumama. Hrvatske šume nemaju ingerenciju za privatne posjede, nego su nadležne samo za šume koje su u vlasništvu države. Što se tiče nadzora i eventualnog sankcioniranja onih koji šparoge u šumama u vlasništvu RH beru bez izdane dozvole, nadležna je šumarska inspekcija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...