Knez: Ako bude potrebno gradit će se i 150 novih POS stanova u Biogradu

Povjerenstvo za provođenje postupka za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova iz Programa društveno poticane stanogradnje  (POS) u Biogradu na Moru objavilo je prijedlog liste reda prvenstva u  drugom javnom natječaju za kupnju stana iz POS-a u gradskoj četvrti  Donja Granda, odmah do dvije nove zgrade za hrvatske vojne invalide  Domovovinskog rata.

Dosad smo proveli dva javna natječaja na koja se javilo ukupno 79  zainteresiranih, uskoro ćemo objaviti i treći javni natječaj, kazao je gradonačelnik Ivan Knez.

U tijeku je rješavanje imovinskopravnih odnosa s APN-om glede nekretnina u vlasništvu Grada na kojima će se POS-ovi stanovi graditi. Riječ  je o površini od oko 10.000 metara četvornih zemljišta na Donjoj Grandi.

Gradnja kreće poslije ljeta

U prvoj fazi će se izgraditi ukupno 36 stanova. Prema dosadašnjoj dinamici ishođenja potrebite dokumentacije početak radova se očekuje  odmah nakon ljetnje sezone, krajem rujna. Rok za izgradnju bit će od 8  do 10 mjeseci tako da prve stanare očekujemo već na ljeto 2017., najavio je Knez.

Na prvi javni natječaj javilo se 50 zainteresiranih za POS-ove stanove, a  u drugom je bilo 29 zainteresiranih kandidata.

Ima desetak kriterija za bodovanje zahtjeva za kupnju stana.  Međutim, nije važno jesi li prvi ili tek 131 na listi ako po APN-u nemaš kreditnu sposobnost kod poslovnih banaka, pojasnio je Knez.

Bitno je naglasiti, kaže, da se osim građana i oni koji rade u Biogradu, a nemaju riješeno stambeno pitanje, mogu prijaviti i ostali žitelji Republike Hrvatske.

Jer u konačnici će APN i banke odlučiti čije će se mudante sušiti na  balkonima novoizgrađenih zgrada na Donjoj Grandi, poručio je Ivan Knez.

U situaciji kad je podstanarstvo gotovo jednako skupo kao da se otplaćuje vlastiti stambeni kredit, jedno od jeftinijih rješenja dolaska do  vlastita stana je kupnja stana iz programa poticane stanogradnje (POS).  No, čini se da su mnogi zaboravili na taj način dolaženja do vlastita krova  nad glavom koji je i više nego upola jeftiniji od tržišnog.

Vlastiti krov nad glavom je više nego upola jeftiniji od tržišnog. Kamata za kredit je oko 3 posto, a rata, ovisno o kvadraturi, oko 200 eura, objašnjava gradonačelnik.

Prema dostupnim podacima Državnog zavoda za statistiku, prosječna  cijena stana u prvoj polovici protekle godine bila je 13.427 kuna po četvornome metru. Istodobno je prosječna cijena POS-ovih stanova bila  6.664 kune. To je, dakle, upola manje od tržišne cijene stana.

Razlog je i više nego očit, jer cijena POS-ova stana ne smije biti viša  od 1.109,37 eura po četvornome metru, a može biti i daleko niža, o čemu  ovisi trošak zemljišta i njegove pripreme, objašnjava Knez.

Mlade obitelji u podstanarima

Program APN-a očito nema alternativu na hrvatskom tržištu nekretnina budući da sadrže poticajna sredstva, prosječnu kamatu od oko 3 posto kao i druge nekomercijalne kriterije.

Realno je da će se izgraditi oko 60 stanova. Međutim, ako treba izgradit će se i 150 stanova za sve građane koji po APN-u imaju kreditnu sposobnost kod poslovnih banaka i u vlasništvu nemaju odgovarajući stan i  kuću te poslovni prostor, istaknuo je Knez.

Na području Grada Biograda ovakav vid stambenog zbrinjavanja pokazao se potrebnim i iznimno zadovoljavajućim, a što se dokazuje iskazanim velikim interesom u svakom od provedenih natječajnih postupaka.

Grad će također osigurati uređenje i priključak na komunalnu infrastrukturu, što je u skladu sa člankom 6. Zakona o društveno poticajnoj izgradnji. Osigurano zemljište i infrastruktura u mnogome će pojeftiniti kupnju stana, ističe dipl.iur. Renata Mršić, voditeljica Odsjeka za upravljanje gradskom imovinom i komunalni sustav.

Prvi natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stana iz programa Poticajne stanogradnje (POS) Grad Biograd raspisao je još davne 2006. godine. Stanovi su izgrađeni i ukupno su dodijeljena 22 stana, odnosno izgrađene su tri zgrade na biogradskom predjelu Granda.

Smatramo da je to jedan od najpovoljnijih načina stambenog zbrinjavanja prvenstveno mladih obitelji te osoba koje silom prilika žive kao podstanari, zaključuje Mršić.

Lista prvenstva drugog javnog natječaja (4. studenoga 2015.)

1.Ivica Novosel 31 bod, 2. Vilson Peraić (30,8), 3. Danijel Marjanović (29,6), 4. Dario Prtenjača (28), 5. Snježana Žepina (26,8), 6. Mirjana Dominis (26), 7. Anita Rogić (25,6), 8. Zlatko Duspara ((25,6), 9. Zdravko Eškinja (25), 10. Stjepan Barešić (22,4), 11. Boris Mršić (22,2), 12. Radovan Persola (21,4), 13. Ante Bogdanić (20,4), 14. Ante Eškinja (19,6), 15. Marko Dragović (18,6), 16. Kristijan Đurđević (18,6), 17. Paula Wagner (18,2), 18. Franka Troskot (17,8), 19. Tatjana Čudina (16,8), 20. Andriano Zagorac (16,8), 21. Ante Škara (16), 22. Irena Wagner (15,6), 23. Katarina Zrilić (15,6), 24. Marko Mrkić (15), 25. Luka Pejić (14,6), 26. Mate Kutleša (13,6), 27. Stipe Vulin (13,2), 28. Dragica Heber (12,6), 29. Kristian Klarica (12,2).

Smirio se “potres” u Jankolovici

Ako ne jedan od najvažnijih onda zasigurno jedan od najšokantnijih događaja od Domovinskog rata u Biogradu na Moru zasigurno je bio “potres” koji je u veljači 2010. dobrano potresao Biograđane i u očaj bacio 131 kandidata za 32 stana u prvoj “turi” iz drugog po redu Programa poticane stanogradnje (POS). Nekoliko godina prije na Donjoj Grandi već je dodijeljeno 22 stana. Naime, zbog manjkavosti u uvjetima natječaja i bodovanja biogradsko čelništvo na prijedlog gradonačelnika Kneza, lokacija izgradnje POS-ovih stanova na biogradskoj Donjoj Grandi sasvim neočekivano je premještena u dva-tri kilometra udaljenu Jankolovicu, nadaleko poznatu po poljoprivrednom poduzeću Vrana d.o.o.

Novom izgradnjom POS-ovih stanova nise odustalo od Jankolovice. Ishođena je sva planska dokumentacija za novu gradsku četvrt sa svim potrebnim urbanim sadržajima za 1.200 žitelja. Međutim, sve je zapelo u državnim ministarstvima, odnosno u Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Uvjeren sam da će nova vlast i novi predstojnik DUUDI-ja ispuniti očekivanja te pojednostavniti prodaju državne imovine kako bi oživjeli milijarde mrtvog kapitala ne samo u Jankolovici i Biogradu već u cijeloj Hrvatskoj, optimističan je Knez.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...