Kritike iz SDP-a: “Vladajući skresali sredstva za znanost i obrazovanje, to je nedopustivo!”

U javnosti je odjeknula vijest kako je u ovogodišnjem prijedlogu proračuna najveći gubitnik Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Čak 159 milijuna kuna manje predviđeno je za ovaj resor, točnije za mlade i djecu, u koju se naši političari često kunu. I sama prosvjetna djelatnica, SDP-ova saborska zastupnica Sabina Glasovac oštro je kritizirala vladajuću koaliciju i prijedlog rješenja troškova ovog ministarstva.

– Za mene postoji 159 milijuna razloga zbog kojih ne mogu dignuti ruku za ovaj proračun. Moram reagirati na najavu tog smanjenja jer smatram da je licemjerno cijelu predizbornu kampanju graditi na dvije ključne stvari, a to je sprečavanje odljeva mozgova i na pronatalitetnoj politici, a onda s prvim strateškim dokumentom potopiti sve to što se obećavalo. Štednjom nad učenicima i studentima štedimo ne samo na obrazovnom sustavu nego i na budućnosti Hrvatske. Sam MOST se kroz svoje aktivnosti zalagao za subvencioniranje prijevoza učenika, ali i za potpuno financiranje prijevoza učenika srednjih škola na državnoj razini, kao i za financiranje udžbenika za osnovnoškolce. Nije bilo spomena o reformama koje bi smanjivale sufinanciranje međumjesnog prijevoza sa 75% na 50% kako se najavljuje. Na nemušti način pokušava se sanirati šteta koja je nastala u javnosti, pa se kaže da će se ipak od tog prijedloga odstupiti, i da će se ta mjera polongirati za sljedeću školsku godinu. Mi se tome protivimo, istaknula je Glasovac.

Osvrnula se bivša pomoćnica ministra znanosti obrazovanja i sporta i na loše uvjete paške škole Bartola Kašića, kojoj je potrebna hitna reparacija. Time bi se, uz postojeća tri obrazovna programa otvorio prostor za još neki program. Sadašnji uvjeti rezultiraju odlaskom učenika na školovanje u neka druga mjesta što ne ide u korist programu revitalizacije otoka Paga. U tom smjeru ići će jedan od najavljenih amandmana na sami proračun.

Smanjuju se i sredstva za sva sveučilišta, zagrebačko će ipak osjetiti manje rezove od ostalih hrvatskih sveučilišta, što nimalo ne pridonosi ideji o policentričnom razvoju znanosti i obrazovanja.

– Najveći gubitnik od svih sveučilišta je ono zadarsko. Bez ikakvog objašnjenja oduzelo se Sveučilištu u Zadru 40 milijuna kuna u odnosu na plan iz 2014. godine. Manje je sredstava za redovnu djelatnost, za plaće i materijalne troškove. Ono što je sigurno je to da je zadarsko sveučilište kroz proračun najgore prošlo, ako ga usporedimo s ostalim hrvatskim sveučilištima. Zašto je tome tako, tražit ćemo odgovore. Ovom prilikom molim i gradonačenika i župana ali i sve zastupnike iz Zadarske županije da podrže ovu inicijativu i da spriječe oduzimanje sredstava zadarskom sveučilištu, te da podrže naše amandmane, poručila je Glasovac.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...