Ministrica Juretić: “Preispitajte slučaj Božić! Provest ćemo nadzor nad Centrom za socijalnu skrb u Zadru!”

Nakon jučerašnje obiteljske drame u Maslenici, gdje su se mještani i aktivisti okupili pred kućom obitelji kojoj je bilo najavljeno da će roditeljima, sukladno sudskoj odluci, djelatnici Centra za socijalnu skrb oduzeti djecu, o svemu se očitovala i ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić.

Centru za socijalnu skrb Zadar uputila je preporuku za preispitivanje razloga podnošenja prijedloga za oduzimanje djece.

– Potrebno je stručnim mehanizmima ispitati je li učinjeno apsolutno sve kako bi ova obitelj postala funkcionalna u punom smislu te riječi, ukoliko u konkretnom slučaju disfunkcionalnost postoji. Stoga preporučujem da se još jednom ozbiljno preispitaju razlozi prijedloga i mišljenja o oduzimanju djece, a u međuvremenu će se provesti postupak nadzora u Centru za socijalnu skrb u Zadru kako bismo utvrdili jesu li poduzete sve mjere obiteljsko pravne zaštite u okviru sustava socijalne skrbi, odnosno je li ovakva preporuka bila doista jedino rješenje, stoji u priopćenju ministrice Juretić.

Juretić dodaje kako se sudske odluke moraju poštivati te da ona kao predstavnica izvršne vlasti ni na koji način nije ovlaštena intervenirati u sadržaj sudskih odluka.

Ministrica smatra kako je oduzimanje prava roditeljima na život sa svojim djetetom predstavlja jednu od najtežih intervencija države u obiteljske odnose te ona smatra kako je njena dužnost i obveza ispitati jer li poduzeto apsolutno sve od strane sustava socijalne skrbi da se ovoj obitelji pomogne, prije ovako grubog zadiranja u njihove obiteljske odnose.

Ministrica ima namjeru cijeli slučaj ispitati i na temelju ovlasti ministarstva kao tijela nadzora nad radom centara za socijalnu skrb radi stjecanja uvida u sve razloge ovakve preporuke Centra i njezine istinske osnovanosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...