Mladen Grdović: “Sa 16 godina čuo me Đorđe i sve je krenulo”

Mladen Grdović je bez sumnje jedan od najpopularnijih pjevača na domaćoj glazbenoj sceni. Puni dvorane u zemlji i inozemstvu , posebno Americi i Australiji. Publika često ima dojam da sve o njemu zna, ali daleko od toga. Kad s Mladenom sjednete na klupu pokraj morskih orgulja u njegovom Zadru, teško će se otvoriti, osim ako je siguran da niste jedan od onih novinara koji samo traže skandale.

Kao dijete sam od treće godine osjećao da ću biti pjevač. Zadar je cijeli bio u pjesmi, posebno Puntamika i Arbanasi iz kojih su mnoge druge zvijezde. Nama je u ono vrijeme bilo zanimljivo gledati San Remo. Rijetko tko je u Zadru imao televizor, pa bismo se ukupljali kod onih koji su imali. Prvi su mi uzori bili Adriano Celentano i Gianni Morandi.

Mladen Grdović (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Otac Bepo ga je već sa sedam godina poslao u glazbenu školu, na klavir i gitaru, prvi je band osnovao sa 13 godina, a u to su vrijeme prve gaže bile one turističke:

Crvena luka je bila popularna, Punta scala je u to vrijeme bila, pa Pinija. Ako nisi znao pjevati Presleya, Beatlese, Shadowse i ostale, nisi mogao proći. Ja sam bio dijete, a muzičari su svi imali tridesetak godina. Svi glazbenici u bandu bili su gotovo dvostruko stariji od mene. Promijenio sam desetak bandova. Bilo je tada puno emocija i ljubavi prema glazbi.

Sredina sedamdesetih donosi rock. Mladen je imao dugu kovrčavu kosu, nosio trapez hlače i cipele s visokom petom. Svirao je i pjevao Rolling Stonese i Deep purple , bez rock standarda u repertoaru u to vrijeme bend nije mogao dobiti gažu. Sa 16 godina na jednoj ga je gaži čuo pokojni Đorđe Novković i sa sedamnaest je godina Grdović snimio prvi singl. Boja glasa odredila je glazbeni žanr kojim će se baviti:

Puno sam se družio s pokojnim rođakom Tomislavom Ivčićem , koji mi je rekao da moram doći u Zagreb. Znali smo da moramo izabrati između rocka i zabavne glazbe. Obojica smo imali taj belcanto i znali da moramo u zabavnu glazbu. U pravo smo vrijeme znali što želimo. Pjesma tadašnjeg Dua pegla, ‘Mi imamos mnogos problemos’ , koja je počela kao zafrkancija, ispala je veliki hit. Kad mi je rekao Tomislav da ćemo ju snimiti, nisa htio, ali me nagovorio da se zezamo. Otišla je u 400 tisuća primjeraka. Poslije toga 1989. na 90. sam snimio pjesmu Odlazim, koja je ispala jedan od najvećih hitova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...