Cestitka_Uskrs

Na današnji dan 1993. godine ostali smo bez Tomislava Ivčića – njegove pjesme i dalje žive!

Na današnji dan 1993. godine u Zagrebu, cesta je odnijela život velikog zadarskog pjevača i skladatelja Tomislava Ivčića. Nastojeći izbjeći pješakinju, Ivčić je svojim Mercedesom prešao u suprotnu traku i frontalno se sudario s BMW-om. U tragičnom događaju poginuli su on i još tri osobe.

Rođen 1953. godine, svojom se pjesmom već u ranoj mladosti proslavio kako u Hrvatskoj, tako i na prostoru čitave bivše Jugoslavije.

Iza sebe ostavio je brojne uspješnice, uglavnom inspirirane dalmatinskim folklorom, a posvetio se i obradi poznatih talijanskih canzona. U karijeri je napisao preko 200 pjesama i snimio 23 albuma prodana u više od 2 i pol milijuna primjeraka. Među najpoznatijim njegovim pjesmama svakako su “Otrov s tvojih usana”, “Večeras je naša fešta”- neslužbena himna Dalmacije i nezaobilazna “Kalelarga”- pjesma kojom je opjevao zadarsku glavnu ulicu, a u jeku Domoviskog rata i najžešće velikosrpske agresije, svijetu je odaslao poruku pjesmom “Stop the war in Croatia”.

Ivčić se mjesec dana prije svoje smrti kandidirao za zastupničko mjesto u Hrvatskom saboru, koje je na izborima i osvojio. Nekoliko tjedana prije nego što je trebao stupiti na dužnost, njegov mladi život je prekinut. No, njegove pjesme i dalje žive, u srcima i na usnama svih generacija…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...