Na području Obrovca ugrađena 4 nova solarna sustava za kućanstva!

Stanovnicima u okolici Obrovca početkom mjeseca (3. – 5. ožujka) ugrađena su 4 nova solarna sustava za kućanstva – dva su postavljena u Karinu Gornjem te po jedan u Golubiću i Zelengradu. Rezultat je ovo projekta “Ruralna elektrifikacija Zadarske županije”, koji za cilj ima omogućiti korištenje električne energije onima koji nemaju pristup elektroenergetskoj mreži.

Svaki sustav košta 59.882,00, pa se vrlo lako može izračunati da ukupna vrijednost 4 sustava iznosi 239.528,00kn. U tu su cijenu uključeni oprema i instalacija PV sustava s baterijama i pomoćnim agregatom (instalirane snage u solarnim modulima 1,5 kW i baterijama koje osiguravaju autonomiju 3 dana, izlazna snaga invertera Sn 3 kVA, Smax 5 kVA), logger za praćenje rada sustava i energetski efikasan hladnjak za svako kućanstvo. Dio paketa je i set od 6 LED žarulja za svako kućanstvo, donacija HEP esco.

Partneri projekta su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Zadarska županija i UNDP. Fond sudjeluje u financiranju s 80% sredstava, a Županija i UNDP s po 10%.

Osim podizanja razine svijesti kod korištenja OIE, projekt nosi i socijalnu komponentu omogućivši osnovne egzistencijalne uvjete obiteljima. Projekt ne staje, a iduća je na redu Općina Gračac, gdje 17 kućanstava živi bez pristupa elektroenergetskoj mreži  zadovoljavaju uvjete za sufinanciranje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...