Na Županijskim danima 80 događaja

Predstavljen je ovogodišnji program Županijskih dana, koji će trajati od 5. travnja do 5. svibnja 2016. Ove godine 80 događaja održat će se u 21 gradu i mjestu.

Osim na području naše županije, održat će se, kao i prošle godine Smotra klapa Zadarske županije u Vukovaru.

– Naglasak u ovogodišnjem programu stavljamo na sebe same – točnije pokušavamo predstaviti rad županijske samouprave i naših ustanova, rekao je na konferenciji za novinare župan Stipe Zrilić.

Održat će se neki događaji koji su već postali tradicionalni, poput biciklijade Od Branimira do Branimira, učeničkih smotri Art design i Tradicijska baština, Dana masline, Kupa Gračaca u lovu pastrve umjetnim mamcem na Štikadi i Kupa Zadarske županije u ribolovu, festivala cvijeća u Sv. Filipu i Jakovu i dr.

Kao i prošle godine, i hrvatski branitelji uključeni su u program kroz nekoliko sportskih događaja i izložbe 84. gardijske bojne Termiti i projekt Moto kluba 4. gardijska brigade, ove godine su to 25 krunica za 25 godina.

Župan je naveo kako će se kroz program Županijskih dana prikazati što je to kroz prošlu godinu radio Filmski ured, tko je to sve snimao u našoj županiji.

Kazalište lutaka obići će 6 vrtića na području županije sa svojom predstavom Mali puž – priča o dagnjici, a u svojoj će dvorani ugostiti amatersku kazališnu družinu Kuntrata iz Sv. Filipa i Jakova koja će odigrati predstavu za korisnike domova za stare i nemoćne.

– Kroz nekoliko predavanja saznat ćemo nešto o zrakoplovstvu u našoj županiji, o tekstilnom dizajnu, o ronilaštvu te o žrtvama mina, građanima ćemo ponuditi i korisnu informaciju kako do sredstava za obnovu krova, fasade i stolarije, a učenike, male potrošače, upoznati s njihovim pravima.  Otvorit ćemo i nekoliko izložbi od kojih treba spomenuti izložbu Kalvarije i križni putevi u Slovačkoj kao dio međunarodne suradnje Zadarske županije, zatim Četiri zadarska rukopisa zadarskih likovnih umjetnika, humanitarnu izložbu učeničkih radova čiji je prihod namijenjen jednoj bolesnoj učenici i dr, rekao je župan.

Ekologija je zastupljena kroz Plavu i Zelenu čistku, a zanimljivo će biti pogledati i pokaznu vježbu Požar na brodu u gradskoj luci pored benzinske crpke Branimir.

– Kako je ove godine Dan Županije u subotu, njegova proslava simbolično će ga okružiti. Misa će se održati u nedjelju nakon Dana Županije, 17. travnja u 11 sati u katedrali sv. Stošije, dok će obilježavanje biti u petak, 15. travnja. Započet ćemo odavanjem počasti onima bez kojih ne bismo danas živjeli u slobodnoj Republici Hrvatskoj, hrvatskim braniteljima. Polaganje vijenaca i paljenje svijeća njima u spomen je u 9.30 sati na Gradskom groblju Zadar. Svečana sjednica Županijske skupštine održat će se u Arsenalu u 11 sati. Na njoj će tradicionalno biti uručena županijska priznanja, a u programu ćemo imati prigodu vidjeti i nastupe nekih od laureata. Tradicionalno očekujemo i mnoge drage goste, rekao je predsjednik Županijske Skupštine, Željko Lončar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...