Nakić na sjednici Vlade o projektu sanacije i prvim reformama

Na današnjoj sjednici Vlade RH, ministar zdravlja Dario Nakić predstavio je dopunu Zakona o sanaciji javnih ustanova, kojom se propisuje mogućnost donošenja odluke o obustavi sanacije javnih ustanova u zdravstvu.

Odluka o obustavi će se donositi kada postupak sanacije nije postigao očekivane rezultate, odnosno kada daljnje provođenje postupka sanacije nije svrsishodno, a stupanjem na snagu navedene odluke osnivačka prava vraćaju se osnivaču.

Ministar je objasnio da je navedeni Zakon stupio na snagu 1. siječnja 2013. godine, a njime je obuhvaćena 31 zdravstvena ustanova. Rok završetka postupka sanacije bio je travanj 2015. godine, nakon čega je bivša Vlada trebala donijeti odluku o prestanku sanacije koju nikad nije donijela.

„Državni ured za reviziju mišljenja je da ciljevi sanacije zdravstva nisu postignuti, a utrošena su značajna sredstva za sanaciju, jer su dospjele obaveze i dalje značajne. U početku sanacije manjak je bio nešto veći od 2 milijarde kuna, a danas te iste ustanove imaju milijardu i 830 milijuna kuna duga. Sanacija se kao proces pokazala neuspješnom te je potrebno pristupiti novim mjerama reorganizacije i racionalizacije, završio je ministar Nakić.

Ujedno, iz Nakićeva su resora predložene prve reforme; reforma službi hitne pomoći i bolje usklađivanje pristupa hitnim službama s pristupom primarnoj zdravstvenoj skrbi, reforma bolničkog sustava kako bi se povećala učinkovitost i kvaliteta usluge dok se treća predložena reforma odnosi na modifikaciju postojećeg dopunskog zdravstvenog osiguranja i uvođenje novog tipa osiguranja za nestandardne zdravstvene usluge, u konzultaciji s relevantnim interesnim skupinama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...