Nakić podiže cijenu dopunskog osiguranja za gotovo 30 posto?!

Nova vlada punom parom uvodi reforme! Ministarstvo Daria Nakića će u sklopu najavljenih promjena u zdravstvu takood 1. svibnja povećati cijenu dopunskog osiguranja HZZO – a sa dosadašnjih 70 na 89 kuna, doznaje Jutarnji list.

Da nije riječ o tek pukim nagađanjima potvrdio je sam ministar Nakić gostujući jutros u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

– Razmišljamo kako stabilizirati financijski zdravstveni sustav jer postoji manjak u sustavu od 2,5 milijarde kuna. Nastojimo smanjiti rashode. Bit će više mjera kojima se želi povećati prihode, a jedna od tih je i dopunsko zdravstveno osiguranje. Građani s najmanjim prihodom su oslobođeni od tih davanja. Nećemo tražiti da daju oni koji nemaju tih sredstava, kaže rekao je Nakić.

Iako je ovaj golemi udar na džepove građana Vlada obrazložila tezom da bi tako “dopunsko osiguranje poslovalo sa suficitom”, to bi se dogodilo i bez povećanja cijene da država prema HZZO-u izvršava svoje obveze!

Naime, kako piše Jutarnji list, 30% povećanje zapravo znači da će građani pokrivati obaveze države koja ih već duži niz godina ne podmiruje. Zakon nalaže da državni proračun svake godine treba pokriti troškove polica osiguranja HZZO-a za socijalne slučajeve, neosigurane osobe, zatvorenike… Proračun je platio samo 60 posto ovih svojih obveza, a manjak se, izgleda, namjerava podmiriti udarom na građane.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...