Od danas dnevna svjetla na automobilima više nisu obavezna

Prema Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2015. i 2016. godini (NN 15/15) od nedjelje, 27. ožujka 2016., počinje ljetno računanje vremena i prestaje obaveza uključivanja kratkih ili dnevnih svjetala tijekom dana za motorna vozila, piše Autoportal.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama (čl. 102., NN 67/2008) vozači mopeda i motocikla tijekom cijele godine moraju voziti s uključenim dnevnim svjetlima, u protivnom bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 300 kn.

Vozači posebno trebaju obratiti pažnju na to u kojim su europskim zemljama tijekom vožnje obvezna dnevna svjetla kako bi mogli izbjeći neplanirano zaustavljanje i plaćanje kazni. Tako je tijekom godine obvezno upaliti dnevna svjetla u BiH, Bugarskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Islandu, Kosovu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Norveškoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj. U Ukrajini dnevna odnosno kratka svjetla obavezna su od 1. listopada do 30. travnja. Na autocestama dnevna svjetla obavezna su u Italiji, dok su u Madžarskoj obavezna na cestama izvan naselja.

Obveza uključivanja svjetala samo u razdoblju zimskog računanja vremena objašnjava se ekološkim razlozima (smanjenje ukupne potrošnje, a time i manja emisija CO2), dok prometni stručnjaci uvijek naglašavaju kako je svakako bolje imati upaljena svjetla tijekom svake vožnje, jer većom vidljivošću i za sunčanih dana doprinose povećanju sigurnosti prometa, a time i smanjenju mogućih nesreća. Nekoliko litara više potrošenog goriva tijekom cijele godine ne može se uspoređivati sa sačuvanim ljudskim životima…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...