Od danas možete istražiti svih 19 parkova preko novog zajedničkog web portala!

Web portal Parkovi Hrvatske dio je projektnih aktivnosti vezanih uz učinkovito upravljanje posjetiteljima i stvaranja zajedničkog brenda „Parkovi Hrvatske“. Posjetitelji će od sada po prvi puta na jednom mjestu imati sve informacije o parkovima u Hrvatskoj, njihovim vrijednostima, programima, atrakcijama, moći će planirati aktivnosti i posjete. Pored lakše dostupnosti, time se doprinosi i disperziranju posjetitelja, smanjenju pritiska na prirodne vrijednosti najposjećenijih parkova i upoznavanju posjetitelja s vrijednostima svih drugih parkova. Nas primarni cilj jest podizanje javne svijesti o važnosti očuvanja ovih područja, ali i potpora održivom razvoju regija u kojima se parkovi nalaze, istaknula je pomoćnica ministra za zaštitu prirode Irina Zupan na današnjem predstavljanju web portala na kojemu su objedinjeni svi nacionalni parkovi i parkovi prirode.

Svih 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od danas se nalazi na zajedničkom web portalu www.parkovihrvatske.hr. Portal je nastavak aktivnosti povećanja prepoznatljivosti naših parkova, koje su započete stvaranjem jedinstvenog vizualnog identiteta i zajedničkog brenda „Parkovi Hrvatske“.

Po prvi puta svi građani i turisti na jednom mjestu mogu pronaći sve informacije i zanimljivosti o našim parkovima, i to na 4 jezika – hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom.

Mogu virtualno “prošetati” parkovima, planirati posjet prema udaljenosti, dobiti informacije o 283 atrakcije u parkovima, 889 aktivnosti te, primjerice, među čak 1.172 staze i lokacije ucrtane na karti pregledati rute planinarskih ili biciklističkih staza, dobiti podatke o njihovoj težini, dostupnosti i sl.

Na novom web portalu po prvi puta su označene i sve aktivnosti koje su prilagođene za osobe s invaliditetom.

Projekt izrade zajedničkog web portala svih parkova realiziran je u sklopu PARCS projekta kojeg provode Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Republici Hrvatskoj sredstvima darovnice Globalnog fonda za okoliš (GEF).

Voditeljica projekta PARCS pri UNDP-u Valentina Futač naglasila je kako će novi web portal u budućnosti postati glavni izvor informacija posjetiteljima parkova, bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolazili.

– Usporedno s novom mrežnom stranicom pokrenuli smo i Facebook stranicu Parkovi Hrvatske koja će na interaktivan način komunicirati sa svim onima koji vole i cijene prirodu. Već kratkom šetnjom u bilo kojem od naših parkova mogu se snimiti ili fotografirati prirodne ljepote koje će biti hit na web portalu i društvenim mrežama. Dodatno, web portal će uskoro ponuditi posjetiteljima i mogućnost on-line kupnje ulaznica, a radimo i na razvoju mobilne aplikacije Parkovi Hrvatske koja će posjetiteljima također olakšati snalaženje u parkovima. Sve spomenute aktivnosti omogućavaju značajan iskorak u sustavnoj promociji Parkova Hrvatske, rekla je Valentina Futač.

Promocija novog web portala i parkova održat će se u subotu, 19. ožujka, od 11 do 15 sati na Zrinjevcu u Zagrebu. Svih 19 nacionalnih parkova i parkova prirode predstavit će se na svojim štandovima na Zrinjevcu, a posjetitelji će osim upoznavanja sa novim web portalom, moći saznati sve o programima i atrakcijama u parkovima, te sudjelovati u kvizu znanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...