Od srijede možete pripremiti kratke rukave!

Iako je zima bila vrlo blaga i topla uz tek nekoliko snježnih epizoda, mnogi se ovih dana pitaju kada ćemo moći uživati u pravom proljeću, ugodnim temperaturama i obilju sunca.

Iz toga razloga RTL-ov stručnjak za vrijeme, Nikola Vikić-Topić, pojasnio je situaciju.

Na kalendaru je proljeće već stiglo, kada ćemo ga vidjeti i kroz prozor?

Vrlo brzo, još samo malo strpljenja, jer pred nama su sunčaniji, ali ono što je mnogima i draže, sve topliji dani.

Već će sutra biti malo više sunca i osjetno toplije nego danas. Ipak, uz promjenjivu naoblaku može pasti i malo kiše. Onda od srijede još više sunca i još toplije, a već možete pripremiti i kratke rukave.

U Zagrebu je bilo hladnijih razdoblja što se tiče maksimalne dnevne temperature u ožujku. Vidimo da je bilo tu nekih hladnijih razdoblja. Posljednje prije 4-5 dana – otada je temperatura u porastu. Crveno osjenčano područje je prognoza. Vidimo da će temperatura i dalje rasti, a najvišu ovomjesečnu temperaturu izmjerit ćemo zadnjeg dana ožujka. Bit će to iznad 20 stupnjeva. U subotu je sve izglednije jedno zahladnjenje, međutim, i tada bi temperatura ostala ugodna, oko 15.

Uz više temperature, imat ćemo i sve više sunca. Na grafu su prikazani sunčani sati u zagrebu za ožujak i prognoza za početak travnja. Na sunčanim satima u Zagrebu za ožujak i prognozi za početak travnja možete primijetiti kako je ožujak bio promjenjiv. Često su se izmjenjivali sunce i oblaci. Najsunčanije je bilo oko sredine mjeseca kada smo imali 10 do 12 sati sunca na dan. Sada nam opet slijedi sunčano razdoblje, svakim danom uz malo više sunčanih sati. U svakom slučaju, stvarno možemo reći – proljeće nam stiže.

Travanj biti loš, osobito njegov početak. Temperatura zraka u travnju je 4 do 5 stupnjeva viša nego u ožujku. Uz to, u cijeloj zemlji ima sve više sunca. Razlog tomu je naravno i što se produljuje onaj svijetli dio dana. Ipak, u travnju ima i sve više nevremena, kada uz kišu, češće opažamo munje, grmljavinu i tuču.

To je, dakle, bilo općenito, a što se tiče ovogodišnjeg travnja, njegov će početak biti topliji od prosjeka, i to osobito prvih 10-ak dana. Uz to, prva polovina mjeseca bit će stabilnija, znači uz manje kiše nego što je to uobIčajeno. U drugoj polovini mjeseca, kišni sIgnal je ipak nešto jači, čini se da bi moglo biti kišovitije, osobito na Jadranu.

U svakom slučaju, za travanj možemo reći da je riječ o jednom vrlo promjenjivom mjesecu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...